УМБАЛ „Дева Мария“ празнува девети Бабинден с 9300 родени бебета

2
199
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

УМБАЛ “Дева Мария” отбеляза Бабинден за девети път. Болницата, заложила нови стандарти в родилната грижа в региона, посрещна празника с над 9300 бебета, родени от нейното откриване през 2009 г. Любопитен факт от статистиката сочи, че болницата е предпочетено място за раждане дори при жени, живеещи извън област Бургас – цели 23% от родилките за 2018 г. идват от области, различни от Бургас.

На тържественото събитие днес гостуваха заместник кметът по здравеопазването в Община Бургас- д-р Лорис Мануелян и директорът на дирекция “Социални дейности, здравеопазване и спорт” в Община Бургас- Мая Казанджиева. От името на кмета на Бургас – Димитър Николов, бе прочетен поздравителен адрес. Поздравителни адреси изпратиха още областният управител на Бургас – Вълчо Чолаков и народни представители.

Според питката, която ритуално бе разчупена от началника на родилно отделение – д-р Валентин Ирмов, в следващата година момчетата и момичетата ще бъдат равен брой. Негови асистенти в ритуала бяха родилата преди дни Алена и станалата майка за втори път преди няколко месеца Диляна.

Управителят на болница „Дева Мария“ д-р Даниела Георгиева пожела на акушер-гинеколозите и акушерките да продължават да работят с много любов и грижа и към родилките, и към техните бебета.

Изминалата година бе тежка и за отделението по акушерство и гинекология, и за отделението по неонатология, показва равносметката на ръководството на лечебното заведение. Акушер-гинеколозите се сблъскаха с изключително комплицирани случаи, за щастие всеки от тях завършил щастливо.

Цяла България стана свидетел на борбата за живота на родилка с ДИК синдром, която днес се радва на отлично здраве. В отделението по неонатология, което е единственото с най-високото трето ниво за компетентност в Бургас, също трябваше да се преборят с животозастрашаващи състояния на своите бебета. 

За изминалата година бяха отглеждани 5 бебета с тегло под 1000 гр., както и бебета с тежки вродени заболявания, които след няколкомесечен престой се прибраха по домовете си. Двете отделения спечелиха и по още един специалист в екипите си, след като специализантът по акушерство и гинекология- д-р Дарина Давидова и педиатърът д-р Ирина Попова, специализант по неонатология, успешно защитиха държавните си изпити.