Навършват се 50 години от изстрелването на неуспешната лунна мисия на СССР Л1 №13Л

2
182
Добави коментар
redbul80
redbul80

21 януари 2019 г. 18:30 ч. Космическият журналист Анатолий Зак ни напомня, че на 20 януари се навърши точно половин век от изстрелването на лунната мисия „Л1 №13Л“. Това е четвърти неуспешен опит на СССР да изпрати космически кораб до околностите на Луната и обратно. 

Макар че съветската космическа програма успява да изстреля през ноември 1968 г. мисията „Зонд 6“, която облита Луната, проектът не е изцяло благополучен – спускаемата капсула с биологични обекти се разбива поради повреда на парашутите. Въпреки това СССР се надява, че след „Зонд 6“ може да последва пилотирана експедиция, която да победи американците. Но това не става. „Аполо 8“ през декември 1968-ма година завършва с успех, а политическата мотивация на конкурентния съветски проект „Л1“ е изчерпана.

Все пак известен шанс за реванш на СССР идва на 20-ти януари, когато е предвидено изпращането на „Л1 №13Л“ към Луната в роботизиран режим. Но при изстрелването на ракетата „УР-500“ (която по-късно става известна като „Протон“), настъпват две аварии – веднъж с втората и веднъж с третата степен. „Л1 №13Л“ не успява да се ускори към Луната, вместо това се задейства спасителната кула и капсулата се завръща на Земята.

Равносметката е следната: след въвеждането на ракетата „Протон“ в експлоатация през 1965 година, са проведени 14 изстрелвания, от които четири аварират. Eдин от провалите е настъпил при работата на първата степен, два – на втората, а този последният показва, че има проблеми и с третата степен. Резултатът: „Протон“ е твърде ненадеждна ракета, за да може да й се повери изстрелването на човек. Така проектът „Л1“ за изпращане на човек на траектория, свързана с облитане на Луната, е изпратен на бунището. Ръководството на СССР продължава да таи надежди, че шансовете за първата спускаема мисия до Луната може да е съветска, а не американска… но това е друга история, която ще бъде разказана по-нататък. 

Космически кораб „Зонд“ – илюстрация