Витамин D – в какво се крие силата му?

2
143
Добави коментар
borola
borola

Витамин D е важен за организма витамин, който указва влияние върху редица процеси в човешкото тяло. Образуването на този витамин се осъществява, чрез провитамините, които често постъпват в организма с прием на храна, а друга част се синтезира от холестерола. Под общото название витамин D са обединени две вещества: витамин D2 (ергокалциферол) и D3 (холекалциферол). Това са мастноразтворими вещества, които са устойчиви на високи температури и се синтезират в живите организми с помощта UV светлина.

При достатъчно ултравиолетово облъчване, потребността от витамин D е напълно покрита, но степента на ефективност на излагане на ултравиолетови лъчи зависи от много фактори. Те са възраст, стареене на кожата и способността й да синтезира слънчевия витамин. От значение за синтеза на витамин D в организма е и степента на пигментацията на кожата. При хора с по-тъмна кожа организмът произвежда по-малко от витамина.

Витамин D винаги трябва да постъпва в човешкото тяло в достатъчни количества. Неговата липса или излишък могат в еднаква степен да доведат до неприятни последици за здравето.

Защо е необходим витамин D?

Поддържа доброто състояние на костите
Осигурява здравината на костната тъкан, растежа на костите, регулира производството и обмена на калций
Важен е за доброто състояние на кожата. Този витамин предпазва кожата от различни заболявания, включително, псориазис, като ускорява процесите на обновление и изцеление.<//li>
Регулира производството на протеин
Важен е за съсирването на кръвта и дейността на щитовидната жлеза
Възстановява защитната обвивка на нервите
Помага на организма да абсорбира калций и магнезий

Симптоми при недостиг на витамин D

Дефицитът на витамин D може да възникне при тъмнокожи или при хора, които работят в помещения под земята или на закрито. В рисковата група попадат също бременни, кърмещи и жени в менопауза. Симптомите на дефицит на витамина са мускулна слабост, чупливостта на костите, ниска съпротивляемост при кожни заболявания, проблеми със сърдечно-съдовата система, развитие на рахит. За хиповитаминоза свидетелства и липсата на апетит, рязката загуба на тегло, диария, нервност, проблеми със съня, усещане за парене в устата и гърлото, както и замъглено зрение.

Излишък на витамин D

Излишъкът от витамина D се среща по-рядко, но не е безопасен за организма. Може да се наблюдава при дългосрочно лечение с високи дози от витамина. Симптомите на хипервитаминоза са главоболие, болки в мускулите и ставите, проблеми с дишането, гадене, диария или запек.

Източници на витамин D

Основен източник на витамина е слънцето
Храни богати на витамина са и мазните риби, като херинга, сьомга, скумрия, камбала и треска
Големи количества от витамина се съдържат в суровия жълтък, чисто масло, извара и домашно сирене, млечните продукти, говеждо месо и свински черен дроб
Всички гъби съдържат слънчевия витамин и ако по време на отглеждането им се изложат на допълнителна ултравиолетова светлина, се повишават нивата на витамин D.

Изпитано природно средство за здрави кости със съдържание на витамин D

Висококвалифицираните специалисти от програма Женско здраве (Femicare) препоръчват на жените в менопауза да приемат витамин D в активната форма – витамин D3, чрез Феминорм Остео/Feminorm® Osteo. Той подпомага усвояването на калция и фосфора, които са важни микроелементи за организма. Феминорм Остео се грижи за здравето на костите, като същевременно подобрява мускулния тонус. Благотворният ефект, който този натурален продукт оказва върху костната тъкан, се дължи на рационалната комбинация от витамин D и мощни фитоестрогени – екстракт от Червена детелина и Сребърна свещичка включени в състава му. Фитоестрогените допълват действието на витамин D във Феминорм Остео. По този начин, освен че повлияват благоприятно костната тъкан, тези растителни аналози на женските полови хормони възстановяват хормоналния баланс и нормализират менопаузалните смущения. Феминорм Остео е идеално средство за превенция на остеопороза.

Преглеждания:
6