Където приказните герои и сюжети оживяват – ANIVENTURE COMIC CON

1
171
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

Разказваме историята за Аniventure Comic Con 2018, защото е епична! Връщаме лентата назад, а вие се настанетe удобно, филмът започва.

Многохилядната тълпа пред ИЕЦ на 15 септември сутринта леко ни стресна. Гледката беше внушителна, а ентусиазмът и нетърпението на хората пред вратите можеше да се нареже с нож. За нас, от другата страна на барикадата, усещането малко преди официалното откриване, напомняше на онзи момент от филмите, в който главният герой трескаво очаква съдбата си. Часът на истината, в който ще разберем дали сме се справили със задачата си. А тя беше доста предизвикателна, за което сме благодарни на нашите клиенти и партньори от Acer Bulgaria.

ЗАДАЧАТА

Несъмнено събитието представлява огромен интерес за потенциални спонсори, предвид многобройната аудитория с разнообразна демография и профил.

На мащабното експо, което съпътства всички дни на събитието присъстват едни от най-големите компании от gaming индустрията, киното, телевизията, както и разбира се гост звезди от най-обичанитe филми на AMC и HBO. Бюджетите, инвестирани в криейтив и изпълнение на щандовете са главозамайващи, а надпреварата за вниманието на публиката счупва всички скали. Задачата беше да създадем атрактивен брандиран щанд за ACER PREDATOR и да предложим изживяване с добавена стойност.

Речено сторено! Мълвата за къта, отреден на ACER PREDATOR и атракцията, която предлагахме там, обиколи всички зали и ни остави на крак над 40 часа.

ПРЕЛЮДИЯ

Но първо малко предистория! Посетителите са специфичен сегмент, разнообразен и претенциозен, взискателен към детайлите и още повече – пренаситен на подобни изживявания. Феновете на gaming, комиксите и кино маниаците са оригинални, млади, с висока обща и визуална култура. Така наречените cosplayers се подготвят за събитието с месеци и създават наистина впечатляващи костюми. Те са така добре изпипани, че в известна степен задават стандарт за оригиналност, който следва да бъде надскочен. Внимателното проучване на предишните издания, конкурентите от технологичния сегмент, нивото на фирменото представяне в световен и регионален мащаб бе задължителният минимум, с който започнахме преди да предложим криейтив идеи.

СЪБИТИЕ С ХАРАКТЕР

Comic Con е сложно събитие, програмата предлага безброй атракции, разпределени в тематични зали, разпръснати на цялата територия на Експо центъра. Трафикът представлява неконтролируем поток от хора, като неговия интензитет изцяло зависи от динамиката на програмата и графика на най-големите звезди. Прожекции на филми, презентации, meet and greet зона, билети с различни нива на достъп, конкурси с награди, зони за релакс, огромна gaming зона са само част от изкушенията, които очакват посетителите.

AND … ACTION!

Като взехме предвид фактори и аргументи, започнахме работата в две посоки: криейтив и чисто конструктивна част, свързана с правилното и оригинално оползотворяване на изложбената площ и потребителско (маркетингово) преживяване, които да ни откроят. Основно предизвикателство беше да не изместим фокуса от продуктите и бранда и каквото и да измислим да го пречупим през призмата на продукта.

20 кв. м. креативност и толкова. Когато става дума за щанд, всеки квадратен метър е хапка от бюджета, затова побираш идеята си в отпуснатото пространството. Това ограничение помогна да изключим някои от идеите, изискващи повече място за изпълнение.

ЖИВОТ КАТО НА КИНО!

Вдъхновени от магическия свят на киното, създадохме концепцията за щанда обединени от идеята да предложим преживяване с добавена стойност. Зад кулисите на всяка продукция се крие невероятно любопитен процес по изграждане на образите и пресъздаването на сюжета. Вдигнахме завесата на кинаждийския свят и предложихме “Живот като на кино”за всички запалени фенове, които мечтаят за светлината на прожектора. Накратко, всеки отбил се на щанда получи пълна трансформация по избран от него персонаж, при това изпълнена от професионален гримьор в реални условия. На практика забъркахме зона за сбъдване на мечти, както предпочитаме да го наричаме.

На събития от ранга на Comic Con, времето за контакт между спонсорите и потенциалните клиенти осмисля бюджета и инвестираните усилия, така че колкото повече от него спечелиш, толкова по-голям ще бъде успехът от участието. Числата са си числа и маркетолозите силно се интересуваме от тях. Емоцията обаче, не може да се мери с цифри и именно това бе добавена стойност, която търсихме.

Вълнението при вида на минувачите, които с любопитни погледи попиваха всеки детайл от нашата работа беше огромно. Първоначално с известно неразбиране се спираха при нас, но новината за безплатния професионален грим категорично не позволяваше да ни отминат.

Изкушението да влезеш в роля беше толкова привлекателно, че цената на неизбежното чакане щедро се плащаше от всички на шумната опашка. Времето беше наше. Оставаше да го използваме подобаващо и в никакъв случай да не бъде скучно.

Изработихме специални временни татуси – с логото – PREDATOR, които бяха абсолютен хит. Хората ужасно се забавляваха докато се шарят с тях, а ние доволно потривахме ръце при мисълта за стотиците посланици, които доброволно ще рекламират бранда, дори извън границите на събитието.

Оставаше само да включим продуктите в уравнението. Но да насочиш вниманието към продукти в случая беше толкова немислимо, колкото да държиш сладолед пред дете, а да го караш да яде броколи.

Затова на общо 3-те модела лаптопи PREDATOR, изложени на щанда, заредихме електронен каталог с опциите за грим. Нещо като визуален списък с персонажи. Така изчакването съвсем естествено се превърна в интеракция с продуктите – лаптопи и таблети, което неминуемо пораждаше въпроси и повод за кратки продуктови консултации.

Разбира се, Comic Con не е събитие, чийто успех може да се измерва с продажби. За разлика от повечето конкуренти не заложихме на промоция, талони за отстъпка или обичайните маркетингови подходи. Рекламата на продуктите беше леко и естествено поднесена, така че да не се натрапва излишно. Напротив, тя възбуждаше любопитството само на истински заинтересованите. Атракцията на нашия щанд буквално помете конкуренцията, а ние неуморно съживявахме уникални герои от любими филми и компютърни игри и ги оставяхме да напишат своя собствена история.

Благодарение на каталога си спечелихме време, а и подсигурихме по-плавната организация, като лимитирахме възможността за импровизации и спестихме ценен ресурс. С помощта на гримьорите и на запалени фенове на фантастични филми и геймъри, определихме персонажите, които да предлагаме.

И така нашият първи ден започна с огромна тълпа от желаещи, чиято енергия и щастие ни зареждаше в иначе уморителния 10-часов ритъм на събитието.

Въображението както на публиката, така и на гримьорите беше изумително, а в нашия кът цареше истински празник, който осмисли всички усилия по създаването на концепцията и реалното й изпълнение.

 

Независимо от избрания персонаж, приликата беше удивителна.

 

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА

Веднъж измислена идеята ентусиазира целия екип, но разбира се, зад нейното осъществяване стоеше цяла планина детайли, трудности и неуморен труд. Дори една невероятна идея може да бъде провалена с некачествено изпълнение, затова по време на сметките, чертежите, планирането и отстраняването на подробностите се опитвахме да осигурим на клиента изпълнение с точност 1 към 1.

За да запълним пространството максимално и същевременно да оставим място за потока от хора, разчертахме щанда в мащаб и започнахме да го пълним със съдържание. Работни места за гримьорите и зона за излагане на продуктите бяха съчетани в едно, за да спестим от пространството, а всеки останал сантиметър служеше за свободно придвижване на масата от хора. Визията беше изчистена, брандирана стилно и забележима, а нашият щанд буквално се извисяваше над всички останали, защото използвахме и пространството във височина. В резултат, логото ACER се виждаше от всички точки на залата и най-вече веднага при влизане от вратите. Използвахме предимството на височината, като поставихме екран на една от стените и в реално време излъчвахме главното действие. Благодарение на wireless камерите и wi-fi мрежата, която добрите ни приятели от D-link осигуриха, през цялото време предавахме на живо от мястото на събитието и мнозина се спираха просто да погледат.

С гордост можем да заявим, че финалният проект беше изпълнен с точност 1 към 1.

АТМОСФЕРАТА

Пресъздаването на истинска гримьорна също бе предизвикателно. Вдъхновението буквално дойде от онези филмови сцени, в които действието се развива в гримьорната, пред голямото светещо огледало. Огледалата изработихме по поръчка, за да приличат в максимална степен на тези от филмите и да отиват на цялостната стилистика на щанда.  Те придадоха художествена атмосфера и асоциация, която не може да бъде погрешна – тук става въпрос за грим. Височината им от 1 метър също не беше случайна. В отражението им се виждаше логото и общата визия на стената с размери 5×4 метра, което означаваше, че от който и ъгъл да се заснеме или погледне щандът, то непременно ще излезе и марката. Това послужи чудесно пред медиите, които се затрудниха да направят репортажи без рекламно съдържание.

Намерихме професионални гримьори, които с желание и готовност работиха неуморно по над 8 часа на ден. Благодарение на приятелите ни от FX studio Bulgaria успяхме да реализираме тази нелека задача по зашеметяващо успешен начин.

ПРЕДАТОРЪТ

Лаптопите с марка ACER PREDATOR в действителност са много мощни машини. Хищните геймъри буквално си мечтаят за машина с такива параметри, за върховно изживяване по време на игра. Връзката с едноименния филм не е случайна и не ни остана нищо друго освен да съживим истинския PREDATOR и да впрегнем сили той да бъде наше рекламно лице от плът и кръв по време на Comic Con.

Запалените фенове неуморно се снимаха с него, което ни позволи да забъркаме и дигиталните канали в цялата маркетингова стратегия. Да измислим томбола с награди беше прекалено скучно и стандартно, затова организирахме състезание за най-оригинална снимка с наш герой. В двата дни на събитието осигурихме специално за целта, костюмирани и гримирани герои, които свободно обикаляха залите на събитието, а всеки снимал се с тях и публикувал снимката си в Instagram или Facebook, получаваше шанса да спечели награда от ACER. Така на всички фронтове популярността ни нарастваше с всяка минута.

РЕТРОСПЕЦКЦИЯ

Обратно в момента на старта, когато от тъпата ни деляха затворените врати, изпитахме момент на колебание и вълнение от предстоящата среща с толкова много хора. Няколко минути по-късно място за колебания не остана. Определено бяхме най-големия хит, а щастието, което раздадохме щедро на хората ни донесе най-голямото удовлетворение.

Нямаме търпение за Comic Con 2019-а,  където за радост ще се наложи да надскочим самите себе си!

Вижте още снимки от вълнуващото издание на Comic Con 2018!