Недостиг на сол за почистване на пътищата в няколко европейски страни

1
94
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Недостиг на сол за почистване на пътищата в няколко европейски страни. Наложи се Испания да повиши производството и износа.

175 хиляди тона сол за последните 5 месеца. Толкова са произвели в Торевиеха, край Аликанте. А поръчките от страни като Великобритания, Норвегия и Швеция се увеличават. Испанското слънце не успява да изсуши достатъчно сол за заснежените пътища в Северна и Западна Европа.

Солниците в Торевиеха разчитат на 40 кораба, които доставят продукцията в различни точки от Стария континент. Но лошото време повлия и на превоза по вода. В Тровиеха не могат да заобикалят стандартите: солта се суши поне два месеца. Следва обработка, която сваля нивото на влага под 4 процента.

Луис Баон – преподавател по гражданско строителство в университета в Аликанте: Сухата сол взаимодейства активно с мокрия път и това прави метода ефективен.

Алтернативата е опесъчаване, като тя се прилага най-вече в природните паркове с цел да се избегнат нежеланите количества сол, които при отмиване попадат в реките и почвата. Пясъкът, обаче, не може да замести друго свойство на солта – да намалява опасността от заледявания.