УСПЕХ: Суборбиталният кораб Ню Шепърд изведе в космоса множество научни експерименти!

1
139
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното излитане. Photo credit : Blue Origin

23 януари 2019 г. 17:45 ч.

Светослав Александров. Днес беше изключително важен ден за частната космонавтика, след като в 17:05 ч. българско време от космодрума на Блу Ориджин в Западен Тексас излетя успешно комерсиалната ракета с капсула „Ню Шепърд“. Полетът стана факт след отлагания, които се проточиха в продължение на месец поради различни технически и метеорологични проблеми. 

След приключването на полета капсулата се завърна на Земята чрез парашутна система, а ракетата-носител извърши меко кацане самостоятелно посредством двигателя си. Блу Ориджин е другата американска компания освен СпейсЕкс, притежаваща ракети за многократна експлоатация, но докато „Фолкън 9“ са орбитални ракети, „Ню Шепърд“ летят на кратки суборбитални пътешествия. 

Днешният полет бе безпилотен, но въпреки това корабът превози множество научни експерименти за нуждите на частната фирма Контролд Дайнемикс, а също така и за лабораторията Джон Хопкинс, университета Пърдю, университета на Централна Флорида, университета на Флорида, както и за НАСА. Пълен списък на научните експерименти има на сайта blueorigin.com.

В зависимост от това как ще се развият плановете на основаната от Джеф Безос компания, тя може да изстреля човек в космоса още през първата половина на 2019-та година. Блу Ориджин е пряк конкурент на компанията Върджин Галактик на Ричард Брансън – и двете се целят в пазара на кратките суборбитални полети. През декември миналата година Върджин Галактик успя да изпрати двама души в космоса на борда на космическия кораб „СпейсШипТу – Юнити“. Това бе първият пилотиран космически полет на САЩ след приключването на програмата „Космическа совалка“ на НАСА. 

Освен че нови пилотирани полети се очакват тази година от Върджин Галактик и Блу Ориджин, двете орбитални компании СпейсЕкс и Боинг също целят да проведат дебютните излитания на корабите „Крю Драгън“ и „Старлайнър“ – първо в безпилотен, а след това в пилотиран режим. Корабът „Крю Драгън“ вече е на стартовата площадка, а по последни данни статично запалване на двигателите на ракетата е планирано за утре, в четвъртък. Ако всичко мине наред, дебютът на кораба на СпейсЕкс може да бъде факт през февруари. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube link)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/