Проект С-700

1
117
Добави коментар
stivi56
stivi56

Веднага трябва да направим уговорката, че руският комплекс С-700, ако въобще има такова обозначение, ще бъде първата лазерна система на руския противоракетен щит, чийто елементи ще се базират на специални бойни платформи, разположени в орбита около Земята, — твърди военният експерт Игор Коротченко.

В разговор той предположи, че подобни технологии могат да се появят в Русия след 15-20 години.

Интервюто стана своеобразен отговор на нашумелите изказвания на Жириновски за това, че в арсенала на Русия има не само познатите на целия свят С-300 и С-400, а и С-500, но също С-600 и С-700, които «са способни да закрият цялата планета така, че да не може да излети нито един самолет».

«Приблизително след около четвърт век, след като САЩ започнат новата, но вече космическа надпревара във въоръжаването, ще наложи Русия да предприеме някакви ответни стъпки, съдейки по всичко, те ще имат орбитално направление — ще трябва да се пристъпи към разполагането на ПРО отбрана в близкия космос на лазерни установки, разположени в специални орбитални платформи», отбеляза Коротченко.

 

 

Това трябва да бъде предшествано от планова еволюция на всички комплекси ПВО/ПРО, чийто прототипи ще постъпят на въоръжение в системите, които днес са на въоръжение, например С-500.

«Целият цивилизован свят осъзнава, че през 2018 година Русия направи огромен скок в развитието на своите военни технологии и стана притежател на лидерската система С-500 «Прометей».

В най-близко бъдеще ще се проведат финалните държавни изпитания, които ще потвърдят изявленията на авторите за космическите възможности на комплекса.

Скоро след това ще бъде дадена команда за стартирането на серийното производство», припомни експертът.

 

Tой предположи, че по-нататъшната модификация на «Прометей» може съвсем скоро да доведе инженерите до създаването на наземния комплекс С-600, а С-700 на свой ред може да стане второто разклонение в развитието на руското ПРО — орбиталното.

 

«Ако ръководството на Русия заложи на приемствеността, то е възможно това да бъде С-700…

Но всъщност, това няма никакво значение: същността не е в името като такова, а във възможностите и принципите, на които е изграден комплексът», разясни специалистът.

Високите технологии, проектирани на базата на нетрадиционни физически принципи — това са бойните комплекси, в чиято основа на функциониране лежат физически процеси и явления, които по-рано не са били използвани в създаването на традиционното оръжие или в оръжията за масово унищожение (атомно, бактеорологично, химическо).

 

Дадената терминология е достатъчно условна, защото всички образци на подобно въоръжение сами по себе си използват отдавна и достатъчно проучени физически принципи, а новостта при тях ще стане само тяхното използване за военни цели.

Ето няколко вида иновативно оръжие: кинетично, лазерно, радиочестотно и др.