“Зеленият” рекет срещу Банско трябва да бъде спрян

1
128
Добави коментар
stivi56
stivi56

Защо настана воят срещу Жирардели и Банско? Защото според умните и красивите всички хубави неща се свързват с Цеко Минев и Първа инвестиционна банка. Няма никаква друга причина за техните “природолюбителски” ексцесии. “Защо той, а не друг, по възможност наш” – това е патосът на грижата им за природата. Както обичат да делят ченгетата от ДС на “добри”, защото са наши, и “лоши”, защото не са. Всичко в техните очи би изглеждало фантастично, а Банско щеше да е раят на България, остров на нормалността и пример за западния успех на българска почва, ако сменим само три имена в тази конструкция. Нека за миг си представим, че ски курортът в Банско се свързваше с Левон Хампарцумян и “УниКредит Булбанк”, а Баришников или Берберян бяха мажоритарен собственик на фирмата-концесионер.

 

Този коментар беше написан за вестник “Галерия” преди месец, когато стана ясно, че Марк Жирардели е собственик на “Юлен” АД. Той не губи актуалността си и след като ВАС окончателно отмени разширяването на ски зоната в Банско. Снимка: Ладислав Цветков, бТВ

Зелената истерия срещу Банско отдавна мина всякакви разумни граници, но тези дни отбеляза нови върхове. Досега “еколозите”, както и политическите парчета от умни и красиви, надаваха вой, че собствеността на концесионера на ски пистите “Юлен” АД е неясна. Била кипърска офшорка. След като тази седмица световният ски шампион и легенда в този спорт Марк Жирардели обяви, че от две години е мажоритарен собственик на “Юлен”, умнокрасивата зелена мисъл нададе вой защо бил той. Няма угодия. Няма и да има, защото аргументите срещу Банско са ирационални и се базират единствено на завистта, надменността и нарцистичната поза на гражданска загриженост, както и непоносимото лицемерие на т. нар. десни и “зелени”, които ги запратиха далеч под четирипроцентовата бариера.

А би трябвало да е точно обратното – Банско е добър пример за всичко дясно, което би трябвало да допадне на въпросната група. За българските възможности той е великолепен курорт, стопанисван от частници, които са подкрепени от цялата община и местното население, защото регионът просперира.

В него се провеждат състезания от световната купа по ски. През лятото има два големи джаз и театрални фестивали. Има и фолклорен, но да кажем, че това не се харесва на умните и красивите. Банско ежегодно е избиран в допитване сред около 2 млн. души за най-добър зимен курорт, а напливът от чуждестранни туристи е огромен и се повишава всяка година.

Всички екологични изисквания се спазват с изключение на огромното количество автомобили и автобуси, които се качват в планината, защото заради зелените протести и юридическия им тормоз няма втори лифт. На всичко отгоре се оказа, че собственикът на фирмата-концесионер е световна знаменитост.

Последното би трябвало да хвърли софийската снобария във възторг, но не би. Знаете ли защо?

Защото според умните и красивите всички хубави неща, които изброих, се свързват с Цеко Минев и Първа инвестиционна банка. Няма никаква друга причина за техните “природолюбителски” ексцесии. “Защо той, а не друг, по възможност наш” – това е патосът на грижата им за природата. Както обичат да делят ченгетата от ДС на “добри”, защото са наши, и “лоши”, защото не са.

Всичко в техните очи би изглеждало фантастично, а Банско щеше да е раят на България, остров на нормалността и пример за западния успех на българска почва, ако сменим само три имена в тази конструкция. Нека за миг си представим, че ски курортът в Банско се свързваше с Левон Хампарцумян и “УниКредит Булбанк”, а Баришниковили Берберян бяха мажоритарен собственик на фирмата-концесионер.

Мисля, че нямаше да се спи от възторг в последните години. Вместо протести същите хора щяха да леят суперлативи за елегантната перла на градскостта, нормалността и уюта в сърцето на планината, а накрая да поканят Кристо да опакова Пирин, защото толкова много ум и красота на едно място трудно се понасят. Това е цялата работа, няма нищо друго.

И заради този бяс на завистта и проява на безпределна глупост, маскирана като грижа за природата, всяка година хиляди хора чакат на опашка в студа по три-четири часа, защото в Банско няма втори лифт.

Протестърите измислиха безумната лъжа, че построяването му и разширението на пистите ще повлече крак и 48 процента от територията на природен парк Пирин ще бъде застроена. Всъщност ски зоната заема 2 процента от цялата планина и в нито една част от територията за ски няма строителство на абсолютно нито едно здание.

В същото време “зелените“ не желаят да коментират факта, че камера е заснела как само за ден в гората на Пирин влизат 2500 автомобила. Въпреки че няма дори планове за строителство, протестърите разгръщат апокалиптичната  картина на опустошена от бетон планина като свършен факт. Не са и съществували планове за подобно строителство. А и няма кой и защо да вади милиарди, за да застроява половината планина.

Навремето, когато това се случваше по Черноморието, днешните новосъбудени природозащитници и антикомунисти го проспаха (проспиват го и сега), както бяха проспали преди това и комунизма. Днес се опитват да се правят на граждани с позиция в съвсем друг контекст и различна ситуация, което ги прави напълно неадекватни и комични. Лошото е, че заради техния пролетарски бяс срещу предприемчивостта и съзидателността и очевидно двойните им стандарти и безпринципност страдат самите граждани на Банско и хилядите туристи.

Държавата трябва да сложи край на този абсурд – да разреши сроеж на нови лифтове и разширяване на ски пистите и да мисли за развитието на курорта. Според мен е все едно кой е собственикът, щом нещата вървят добре. Одобрението на туристите, удовлетворението на местните и световната купа по ски са обективни, а не субективни оценки и частно мнение в това отношение. За разлика от “еколозите” същото щях да мисля и да пиша, ако собственици бяха Хампарцумян, Берберян, Иво Прокопиев или подставено лице на Сорос. Банско е успешен модел в развитието на туризма, който трябва да бъде подкрепен, а не оплюван.

Добре е, че министърът на екологията Нено Димов не се огъва пред зеления рекет и пази разумно равновесие в тази истерична и налудна ситуация. Голям късмет е, че в идейно отношение той стои на здравословна дистанция от новите екоидеологии, които се превръщат в мощен инструмент за корпоративен натиск и глобален грабеж, като измамата “глобално затопляне”, например. Но Димов ще трябва да получи подкрепа на парламента и цялото правителство, за да се сложи край на безумните разправии да има или не втори лифт в най-добрия зимен български курорт. Това е абсурд и няма нищо общо с екологията. За сметка на това има много общо с патологията, извън разума и здравия смисъл. Разбира се, има и политическо сметкаджийство на маргинална група от хора, които отчаяно търсят за какво да се хванат, за да влязат в парламента. Държавата трябва ясно да покаже, че няма да им остави Банско за подобна употреба.