Ню Хърайзънс изпрати своята най-нова и най-детайлна снимка на Ултима Туле!

1
127
Добави коментар
redbul80
redbul80

Тази снимка на Ултима Туле бе заснета от „Ню Хърайзънс“ на 1-ви януари, но бе получена чак на 19-ти януари. Photo credit: NASA/JHUAPL/SwRI

25 януари 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Автоматичната междупланетна станция на НАСА „Ню Хърайзънс“, която този месец направи първото в историята на човечеството посещение на обект отвъд орбитата на Плутон, успя да изпрати към Земята най-детайлната си към този момент снимка. 

По данни от НАСА горепосоченото изображение е заснето на 1-ви януари в 07:26 ч. българско време – само седем минути преди момента на най-голямото сближение. Резолюцията е 135 метра на пиксел. 

Снимката е получена на Земята чак на 19-ти януари. Към този момент „Ню Хърайзънс“ е изпратил едва около 1% от всички събрани данни. Ще отнеме 20 месеца, преди цялата информация и снимки да пристигнат на Земята. От разстояние 44 AU, снимките се свалят със скорост от 500 бита в секунда. Аналогично изображение, което правим на Земята със смартфон и го качваме в мрежата за секунди, от Ултима Туле би отнело часове, преди да бъде получено.

На горепосоченото изображение се виждат някои детайли, които до този момент бяха убягнали на учените. На по-големия лоб има ями с диаметър от 0.7 километра, а на малкия лоб – голяма вдлъбнатина с диаметър 7 километра. Все още не е ясно какво е причинило тези формации – дали са възникнали след удар с други небесни тела или е имало изпаряване на летливи вещества. 

За повече информация: Лаборатория „Джон Хопкинс“

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/