Оставки и в Бургас заради Красьо Черния

12
Добави коментар
YavorIvanov
YavorIvanov

Началникът на Окръжна прокуратура Бургас Ангел Ангелов е подал молба за освобождаване от длъжност.

Това е станало на 23 октомври. Мотивите, които прокурор Ангелов посочва, са, че е разпитван относно съмнения в честността на избора му за окръжен прокурор на Бургас.

Днес следобед той беше последван от Дора Чинева, която е подала молба за освобождаване от длъжност като административен ръководител – председател на Апелативен съд – Бургас и като съдия.

„Понастоящем недоброто ми здравословно
състояние, допълнително повлияно от породената напоследък сянка на
съмнение относно повторния ми избор за административен ръководител, не
ми позволява да продължа работа“, пише в заявлението си до ВСС Дора
Чинева.

От прокуратурата изпратиха и мотивите на Ангелов, написани от него в молбата за освобождаване от длъжност.

В нея той пише, че на 15 октомври 2009 г., в Софийска градска прокуратура, е бил разпитан в качеството на свидетел по досъдебно производство по случая, наречен „Красьо“.

„По време на разпита разбрах, че на 16.06.2009г. около 15,00 ч. съм провел един разговор с този телефон с продължителност около 90 секунди.

Дадох обяснения за това как вероятно се е стигнало до този разговор, а те са, че вероятно мой познат, колега, приятел или „доброжелател“ ми е дал този телефон, за да се обадя.

Този разговор, както и много други през този и следващия ден, бяха с пожелателен тон във връзка с предстоящия избор на 17.06.2009 г. за Административен ръководител на Окръжна прокуратура гр. Бургас.

На 17 юни, в деня на избора в 9,31 ч. и около 14,30 ч., съм провел още два разговора с продължителност няколко секунди, наред с много други такива, със същото пожелателно съдържание, което е без значение.

Факт е наличието на разговори с този телефон. Това поражда съмнение относно избора ми, което не мога да допусна“, пише още прокурор Ангелов.

В писмото си той заявява, че веднага е уведомил главния прокурор Борис Велчев, че е решил да подаде настоящата молба.

Ангелов заявявя още, че е изчакал няколко дни с оставката си, защото е ръководел екип по разследването на отвличането и убийството на Стоян Стоянов и не е искал да демотивира колегите си.

Той добавя, че никога не е допускал с действията си като магистрат да се породи съмнение в професионализма му.