От понеделник грипна ваканция в десет дни

1
251
Добави коментар
Svarofski
Svarofski

През 6-ти, 14-ти и 19-ти век от нашата скромна човешка епоха бяха обявени немалко ваканции за цялото човечество във връзка със спонтанно възникналите и крайно продуктивни чумни епидемии и пандемии на нашата планета. Разбира се, грипът е далеч по-безопасен начин за изкарване на свободното време от чумата, въпреки че медиите в България винаги с радостни лица и висок вой създават успешна тревога у населението, тъй като сънародникът се бои от настинката повече, отколкото от собствената си глупост. Информацията все пак би трябвало да бъде акуратна, а не в стил: „ваксините са опасни, но грипът може да е смъртоносен, поне колкото ваксините“. Сезонните грипни обстоятелства всъщност са полезни за обогатяването на човешкия имунитет и още по-доходоносни като медийно съдържание. Уви, полезната информация за грипните заболявания винаги се съобщава много след медийни лозунги като „Малария пълзи към България“ и „Инфлуенца мори всекакви детенца“. Както и да е. От понеделник е обявена грипна ваканция в София и още четири области.

Учениците в София излизат в 10-дневна грипна ваканция от понеделник, след като в петък бе обявена епидемия и за столицата. От 28 януари до 4 февруари няма да се учи заради грипа. Но учениците ще са в клас на 6 февруари, тъй като 5-и е неучебен ден между двата срока. Детските градини в София остават отворени, но със засилен контрол да не ги посещават болни деца. От понеделник започва грипна ваканция и в областите Благоевград и Кюстендил, но тя ще е, 1 февруари включително. По-късно в Плевен също бе обявена грипна епидемия, както и в Разград. От понеделник във ваканция, също до 5 февруари включително, излизат и учениците от Великотърновска област.

В Перник пък епидемията бе отменена, но бе потвърдена нова жертва на грипа – 69-годишен мъж. Смъртният случай е от 16 януари, но в петък е потвърдено, че причината е грип. Мъжът постъпил в болницата в критично състояние. Според лекарите усложненията са се развили много бързо. Грипен вирус причини смъртта и на 52-годишна жена от Габрово. Тя била с доказан грипен вирус от щама H1N1. След домашно лечение била приета в болницата с пневмония. Състоянието ѝ се влошило и пациентката получила дихателна недостатъчност. До вторник включително се удължава грипната ваканция в област Пазарджик. Следващата седмица училищата в Пловдив и региона ще останат затворени, след препоръка от РЗИ. Вчера бе отменена грипната епидемия в Силистра, а според медици до 31 януари болните в цялата страна ще започнат да намаляват. Учениците с неоформени оценки ще се изпитват в началото на втория срок, каза министърът на образованието Красимир Вълчев в Горна Оряховица.