Усложнена пътна обстановка в Южна и Западна България (СНИМКИ)

1
163
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Пътните настилки са предимно мокри, по усойните и планински райони частично заледени, обработени и проходими при зимни условия.

Ограничена видимост поради мъгла до 100 м има в района на Бургас, Русе и Плевен.

Валежите в Южна и части от Централна България и днес ще продължат, най-тежка е обстановката в Южна България.

Остава обявен жълт код за областите Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска и Старозагорска. В тези области валежите ще са интензивни, като в 4 от областите ще се образува нова снежна покривка в планинските райони, а количествата валежи за денонощието ще бъдат около 10-20 л/кв.м.

В Кърджалийска, Хасковска и Старозагорска област валежите ще продължат и ще бъдат предимно от дъжд. Новите количества за денонощието ще бъдат 20-35 л/кв.м.

Все още са забранени за всички МПС проходите Превала и Троянски. Забранен е и проходът „Предел“ – забранен за МПС над 12 т. както и тегленето на ремаркета и полуремаркета.

„Рожен“ е забранен за МПС над 12 т. както и тегленето на ремаркета и полуремаркета. Леките МПС задължително с вериги.

Движението по някои пътища в Западна България е ограничено заради снегопочистване, като Банско-Гоце Делчев, Гоце Делчев – Катунци, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура”.

В област Смолян е обявено бедствено положение заради усложнената зимна обстановка. Заповедта е издадена от областния управител Недялко Славов. Кризисният щаб е активизирал аварийния план за действие при обилен снеговалеж.

Най-критично е състоянието в Пампорово. Пътят за зимния курорт е изцяло затворен. Няма достъп за Превала, единственият път, през който може да се минава е през Рожен, но там има обилен снеговалеж.

В Родопите обстановката е изключително тежка – има множество закъсали автомобили, свлачища и паднали дървета.

Заради обилния снеговалеж, коритата на реките Арда и Върбица са запълниха, водата се изпуска контролирано.

Подобна е обстановката и в Благоевград – снегът блокира пътища, а от Областната спасителната служба предупредиха за сериозна опасност от лавини в Пирин.

Пътят за Банско е почистен, но движението е затруднено.

Въпреки забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили, се е наложило те да бъдат пускани, защото паркингите за превозни средства над 12 т. са запълнени.

На Околовръстния път в Монтана са блокирани около 200 ТИР-а.

Снощи „Витиня” е бил затворен, шофьорите чакат с часове, съобщава bTV. „Няма информация кога пътят ще бъде разчистен”, коментира шофьорът на тежкотоварен автомобил Пламен Стаменов. Изпълнителният директор на Агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов поясни, че е пуснато движението през „Витиня”. /БГНЕС