Метастазиране на раковите заболявания

1
148
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Метастазите са медицински термин, с който се обозначава разпространението на раковото заболяване в някоя далечна част на тялото. Възникването на раковия процес може да се случи на практика във всяка част на човешкия организъм и след определено време, определени хистологични видове рак, могат да отделят единични или малки групи от клетки, които да се разпространят и „заселят“ в други часто на тялото. Трябва да се има предвид, че различните видове рак имат различна способност да метастазират, а също така имат и определени „предпочитания“, къде да се случи това.

Когато това се случи, може да  чуете лекарите да казват, че ракът е “метастазирал” или, че става въпрос за “ 4-тия стадии”.

Метастазите в зависимост от вида рак, могат да се разпространят по кръвен или лимфен път. Начинът им на разпространение също зависи от вида рак, от който страда организма.

Всеки вид рак може да метастазира в организма. Дали това ще се случи зависи от няколко фактора, които  включват:

1.Видът на рака;

2.Колко агресивен;

3.Колко време се е развивал преди да бъде открит;

4.Други фактори.

Къде се развиват метастази?

Метастази могат да се появят в костите, мозъка, черния дроб, лимфните възли и белите дробове. Раковите клетки могат също да метастазират и по плеврата (ципа обвиваща белите дробове) или в коремната кухина. Това може да доведе понякога до натрупването на допълнителна излишната течност в тези зони (общо наречени злокачествени плеврални изливи – белите дробове и злокачествени асцити- в коремната кухина). Множеството малки пръснати метастази в коремната кухина се наричат перитонеална карциноматоза.

По-рядко ракът може да се разпространи по кожата, мускулите или други органи в тялото.

Ето къде могат да се разпространяват някой видове рак в определени части на тялото.

Например:

Ракът на гърдата има тенденция да се разпространява в костите, черния дроб, белите дробове, гръдната стена и мозъка.

Ракът на белия дроб има тенденция да се разпространява в мозъка, костите, черния дроб и надбъбречните жлези.

Ракът на простатата се разпространява в костите.

Ракът на дебелото черво и ректума се разпространява в черния дроб и белите дробове.

Саркомите могат често да се разпространят в белия дроб.

Ракът на тестиса метастазира в белия дроб.

Метастазите същите ли като основния вид рак?

Като цяло се счита, че метастазите са със същия хистологичен вид като първоначалния рак. Така например ракът на гърдата, който се разпространява в черния дроб, например, се нарича “метастатичен рак на гърдата”, а не рак на черния дроб.

Това е така, защото ракът като цяло започва в клетките на тъканите на гърдата в този пример. Въпреки че туморите във всяко от тези различни места представлява част от ракът на гърдата, излизат все повече данни за това как метастазите се различават от основния тумор на молекулярно и генетично ниво. Това се нарича хетерогенност и понякога може да е причината за трудности в лечението.

Как се диагностицират метастазите?

Когато постъпите за назначено лечение или определен контролен профилактичен преглед, там ще Ви бъдат назначение определен набор от образни и кръвни изследвания, които след като бъдат получени ще бъдат разчетени и по тях ще се направи преценка за това дали има метастатично заболяване в организма. Да, този процес сам по себе си може да е предпоставка за усложнение и удължаване на лечението, което в дългосрочен план може да е неблагоприятно за организма. Въпреки това трябва да отчетем и факта, че метастатичния просцес, подобно на всеки друг такъв при различните индивиди може да се различава. Различава се като хистология, различава се като продължителност, като някой други характеристики и т.н.

Ключови думи: метастази, метастазиране, рак