САЩ готвят компроматна война срещу функционерите на „Северен поток”

1
217
Добави коментар
stivi56
stivi56

„Докато сегашното германско правителство се състои от християндемократи и социалдемократи, Герхард Шрьодер ще бъде защитен от черен пиар . Но с евентуалното идване на власт на „Зелените”, натискът ще стане възможен”, заяви германският политолог Александър Рар пред „Взгляд”. Така той коментира нападките срещу бившия канцлер, след като той се изказа в защита на „Северен поток 2“.

 

 

„Ангела Меркел заяви, че Германия ще търси своя собствен път в политиката, защото САЩ гледат на страната ни почти като на васал. Но има риск, че до края на тази година правителството ще се смени. Ако партията на „Зелените” привлече подкрепата на американците, тогава ще стане забележим натискът върху политиците и бизнесмените, които подкрепят „Северен поток-2”, заяви германският политолог Александър Рар.

 

 

Ръководителят на комитета на акционерите на компанията Nord Stream, бившият канцлер Герхард Шрьодер, продължава да бъде под натиск както на политическо ниво, така и в медиите. Нека обясним: Nord Stream AG, регистрирана в Швейцария, е създадена през 2005 г., за да управлява проектите на газопроводите „Северен поток“. От 2006 г. дружеството се оглавява от Шрьодер, който е и председател на Съвета на директорите на „Роснефт”. Миналия декември бившият германски канцлер отбеляза, че САЩ се опитват да спрат изграждането на газопровода „Северен поток“ не от любов към Украйна, а защото искат да доставят втечнения си газ за Германия, който е по-лош по качество и много по-скъп от руския природен газ.

В Съединените щати и Украйна гледната точка на Шрьодер се прие като лична обида. Така украинският външен министър Павел Климкин поиска от германските власти да наложат санкции срещу Шрьодер. В интервю за германското издание „Билд” ръководителят на украинската дипломация заяви: „Важно е да има санкции срещу онези, които популяризират проектите на Путин в чужбина … Герхард Шрьодер е най-важният лобист на Путин по света. Затова трябва да проучим как ЕС може да действа в това отношение”. Вашингтон и Киев действат в синхрон. Както съобщи вестник „Взгляд”, посланикът на САЩ в Берлин Ричард Гринъл изпрати писма до германски компании, в които предупреди за възможността да им се наложат санкции от САЩ заради подкрепата за изграждането на този газопровод. Фирмите, които участват в „Северен поток-2” и други съвместни енергийни проекти с Русия („Турски поток” на първо място), според американския посланик „подкопават сигурността на Украйна и Европа”.

Експертите предполагат, че следващата стъпка след дипломатическа атака може да бъде публикуването на компромати срещу Герхард Шрьодер или други представители на големи предприятия, участващи в проекта „Северен поток-2”.

„В настоящата хибридна пропагандна война информацията, разпространявана от медиите, може сериозно да увреди репутацията, просто да я унищожи“, посочва Александър Рар. Но, според него, сегашното правителство на Германия (където присъстват съпартийците на Шрьодер от ГСПД) няма да „предаде” бившия канцлер. „Правителството ще се придържа към предишните си позиции”, че „Северен поток-2” трябва да се построи. В крайна сметка огромното мнозинство от германците считат, че изграждането на газопровода под Балтийско море е правилното решение. Във всеки случай кабинетът на Меркел ще демонстрира ненамеса в проекта като чисто търговско предприятие.

Но натискът върху медиите не трябва да се пренебрегва, посочва източникът. „Шрьодер, разбира се, не е безупречен политик, някои го уважават, но много са подозрителни заради неговата връзка с Русия”, напомня Рар. „Има го в така нареченият списък на агентите на Путин, там е на първо място. Има го и стремежът на определени кръгове тези лица да се поставят под санкции. Тази идея не е толкова безумна”.

По-рано германският вестник „Ди Велт” написа, че Берлин игнорира опасенията на европейските си партньори и все повече се изолира от тях.

Москва подчерта, че цени поддръжката, която Германия оказва на проекта.

Превод: В.Сергеев