Знаете ли, че Арабика не винаги е най-доброто кафе

1
156
Добави коментар
stupid
stupid

Има над 100 вида кафе, но двата основни вида, които се произвеждат и продават са: Coffie Arabica (Арабика) и Coffie Canephora (известен още като Робуста). 

 

Често срещано мнение е, че кафето Арабика винаги е по-добро от кафето Робуста, но това не е точно така. Или по-скоро, това е вярно само ако говорим за наистина хубаво кафе Арабика! Накратко, за да не попаднете в капана на тези, които твърдят, че е достатъчно едно кафе да е сто процента Арабика за да е качествено, просто знайте, че има кафета Робуста по-ценни от някои кафета Арабика. Това, което наистина отличава Арабика от кафе Робуста, е вкусът и ароматът. 

 

Разликата между Арабика и Робуста

 

Разликата между двете разновидности кафе се вижда още при насажденията. Арабика расте на по-висока надморска височина, по-чувствителна е към температури и вредители, докато кафето Робуста е много по-устойчиво, също така расте на ниски височини при температури, които понякога надвишават 30º C. Робуста е по-лесна за отглеждане във ферми и има по-висок добив. За това и цената на зелените зърна Робуста е около половината от цената на зелените зърна Арабика на борсите. 

 

Зърната Робуста са много по-кръгли и малки, докато зърната Арабика са по-овални и по-големи. Зърната Робуста също така са малко по-тъмни, когато са сурови. Арабиката обикновено расте между 2.5 – 4.5 метра в сравнение с 4.5 – 6 метра височина на Робуста. Робуста започва да ражда плодове след около 2 години, а на Арабика и отнема около 4 години.

 

Кафето Арабика има по-деликатен и сладък вкус, по-леко е (съдържа по-малко кофеин) и по-ароматно. Кафето Робуста, обаче, има по-интензивен аромат, по-силено е (съдържа повече кофеин), по-малко ароматно, но има по-плътно тяло и ви позволява да създадете по-кремообразно и разпенено еспресо.

 

Като цяло вкусът на Робустата се описва като груб, зърнест, с нотки на изгоряло дърво/каучук и послевкус на фъстъци. Една от причините вкусът на Робуста да не е толкова добър е, че има повече кофеин в сравнение с Арабика . Което може да звучи като нещо положително, но  кофеинът носи горчив вкус, което го прави неприятно за питие. Всъщност зърната кафе Робуста имат съдържание на кофеин от 2.2 – 2.7%, което е почти двойно повече от 1.2 – 1.5% в Арабиката. 

 

Висококачественото кафе арабика трябва да има леко сладък вкус, с нотки на шоколад, ядки и карамел. Можете също да се забележи загатване за плодове. То има лека/приятна киселинност и малко горчивина.

 

Миризмата на Арабика се различава от Робустата. Зърната Арабика миришат малко като боровинки, преди да бъдат изпечени, а Робуста мирише като фъстъци.

 

Кафето Арабика съдържа почти 60% повече липиди (мазнини, масла, восъци, някои витамини …) и почти два пъти повече захарно съдържание от Робуста. Този фактор вероятно също има голямо влияние върху това защо предпочитаме вкуса на Арабика. Арабиката има по-висока  киселинност  от робустата. Тя много прилича на киселинността, която прави вкуса на виното.  

 

Но асоциацията, че Арабика е по-високо качество кафе от Робустата не винаги е така. Най-висококачествените кафета Робуста обикновено ще са толкова добри, а понякога и по-добри от нискокачествените Арабика. Висококачествената Робуста добавя кремообразен вкус и дълбочина когато е прибавена към смес със Арабика и тези смеси са много подходящи за капучино и лате. Въпреки това, висококачествената Робуста не е широко използвана. Не забравяйте, че това, че едно кафе е обозначена като Арабика, не означава, че е с високо качество.

 

Кафето Робуста се отглежда предимно в Източното полукълбо, главно в  Африка и Индонезия. Най-големият производител е Виетнам. 

 

Кафето Арабика произхожда от югозападните планини на Етиопия и е най-популярният вид кафе в световен мащаб – съставлява повече от 60% от производството на кафе в света. Някои от най-добрите кафе идват от Южна Америка и Африка (Коста Рика, Мексико, Гватемала, Еквадор, Колумбия, Етиопия, Бурунди, Бразилия и т.н.).

 

В крайна сметка е въпрос на личен вкус.

 

 АрабикаРобустаПовече кофеин +По-ароматно+ По-плътно +по-сладко+ По-деликатно+ По-кремообразно +