Цивилни нападнаха и изгориха турска военна база в Северен Ирак

1
182
Добави коментар
stivi56
stivi56

Разярена тълпа от цивилни е нападнала турски военен лагер близо до иракския град Дохук (автономната област на Иракски Кюрдистан), като подпалили оборудване и превозни средства. Инцидентът идва в отговор на смъртта на цивилни по време на въздушните удари на Турция, съобщиха местните медии.

 

Според местните здравни власти, поне един протестиращ, който е участвал в нападението, е починал. Снимките на мястото, разпространени в социалните мрежи, показват цивилни във военния лагер, а на заден план изгорени турски военни превозни средства и палатки.

Не е ясно дали е имало спор между войниците и тълпата. Турските военни никъде не се виждат на снимките.

Според местни медии, поне двама цивилни са били убити по време на турски въздушен удар, така че инцидентът в базата може да е бил предизвикан от бомбардировките. Съобщава се, че турските сили редовно извършват въздушни удари и бомбени атентати около Дохук, който принадлежи към автономния регион на Иракския Кюрдистан.

 

Фактът беше потвърден от турското министерство на отбраната, което приписва инцидента на дейността на Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара счита за терористична група. Турската армия обаче не потвърди, че лагерът е нападнат.

 

„Имаше нападение срещу една от базите в северен Ирак в резултат на провокацията на терористичната организация на ПКК, имаше частично увреждане на превозните средства и оборудването по време на нападението“, се казва в съобщение на министерството. добавяйки, че „се предприемат необходимите мерки“ по отношение на инцидента.