Междузвездни войни: Русия откри два тайни сателита на САЩ и наблюдава единия

1
161
Добави коментар
stivi56
stivi56

Руските системи за проследяване са открили през 2018 г. отделянето на два малки космически кораба от голям американски военен спътник на геостационарна орбита и оттогава наблюдават маневрирането на едно от тези устройства, разкрива документ на руския Астрокосмически център, цитиран от РИА Новости.

 

През април 2018 г., САЩ изстреляха тежката ракета-носител Atlas V с два военни сателита на борда от стартовата площадка на НАСА в Кейп Канаверал (Флорида).

 

Ракетата пренесе до геостационарна орбита военния комуникационен сателит CBAS (Continuous Broadcast Augmenting SATCOM) и експерименталния сателит EAGLE (ESPA Augmented GEO Laboratory Experiment).

 

На 23 април 2018 г. руската автоматизирана система за предупреждение за опасни ситуации в околоземна космическа среда, установи отделянето от EAGLE на два неопределени под-спътника, САЩ-285 и САЩ-286, цитира агенцията.

 

Анализът на движението на тези устройства показва непредсказуема промяна в траекторията на един от тях, което може да е знак за способността му да маневрира.

Миналата седмица, когато представяше новия американски преглед на противоракетната отбрана, президентът Доналд Тръмп обяви, че „космическото пространство ще бъде признато за нов боен домейн и че космическите сили, чието създаване бе обещал по-рано ще водят по пътя.“ Следващият бюджет ще инвестира в „космическия слой на противоракетната отбрана“, каза той.

 

В отговор на това руското външно министерство заяви, че разглежда с „особена загриженост“ плановете на САЩ да милитаризират Космоса, заявявайки, че това „неизбежно ще доведе до надпревара във въоръжаването на орбита“.

 

„Бихме искали да призовем американската администрация да осъзнае и да се откаже от тези безотговорни опити за възобновяване на прословутата програма Междузвездни войни на бившия президент на САЩ Роналд Рейгън“, заяви руското министерство.