Горещи вълни през менопауза – как да ги „охладим“?

1
270
Добави коментар
borola
borola

Горещи вълни – едно от най-често срещаните вазомоторни оплаквания в периода на менопауза. Как да облекчим внезапния топъл прилив – прочетете в следващите редове.

Горещи вълни през менопаузата? На какво се дължат?

Топлите вълни са най-честите оплаквания през периода на менопауза, които според специалистите засягат между 60% – 80% от жените в западните държави. Други менопаузални смущения, засягащи качеството на живот на дамите в климакс са безсъние, тревожност, изпотяване, депресия и нарушения в паметта. През менопаузата са възможни и прояви на по-сериозни медицински състояния като сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и урогенитални проблеми.

Неприятните горещи вълни са провокирани от нарушение на функциите на хипоталамуса (центъра за терморегулацията). Те пряко се дължат на спад в нивото на естрогените през климактериума.

За повечето жени внезапната поява на горещи вълни в ежедневието оказва негативен ефект върху начина на живот. Топлите вълни могат да бъдат най-често слаби до средни по интензитет и с продължителност от 1-2 мин. Дамите се оплакват от тях между 6 месеца и 2 години. Да не говорим колко неприятни са провокираните от тях чести нощни събуждания, нарушаващи пълноценния сън на жената. За щастие, топлите вълни могат да бъдат овладяни от всяка представителка на нежния пол в менопауза.

Полезни съвети за преодоляване на горещите вълни
Охлаждайте тялото си

Можете да направите това като избягвате носенето на тесни дрехи през лятото, предпочитайки леки и проветриви материи. Добре е също така да ограничавате дългите престои под горещото слънце. Специалистите съветват през най-топлите дни от годината да прекарвате повече време в по-хладни помещения, а през най-студените – да не се изкушавате да увеличавате прекомерно градусите. Температурата в спалнята е добре да се поддържа в интервал между 19 и 21 С.

Преодолейте горещите вълни с дишане

Специалистите са установили, че 15-минутно дълбоко диафрагмено дишане сутрин и вечер помага за намаляване на неприятните усещания. Правете между 6 и 8 вдишвания и издишвания за една минута. Дишайте дълбоко и в моментите, в които усещате наближаването на неприятното усещане.

Ограничете приема на някои храни и напитки

Сладкарските изделия, храните, съдържащи много подправки, алкохолните напитки, както и съдържащите кофеин (кафе, енергийни напитки и черен чай) задълбочават проблема. Ето защо е добре да се избягват.

Не на цигарите

Отказът от тютюнопушенето също помага за овладяването на горещите вълни през менопаузата. Установено е, че цигарите оказват негативен ефект върху нивото на женските полови хормони, вследствие на което горещите вълни стават по-чести и по-силно изразени.

Доверете се на природни продукти, които съдържат фитоестрогени

Знаете ли защо в Япония много малка част от жените в менопауза страдат от горещи вълни? Една от основните причини за това се крие в начина им на хранене и по-специално в приема на соеви продукти. В тях се съдържат фитоестрогени и по-конкретно изофлавоните генистеин и дайдзеин. Те спомагат за осъществяване на контрол на естрогенните нива в организма и по този начин преодоляват проблема с горещите вълни.

За преодоляване на менопаузалните неразположения, специалистите от програма Женско здраве препоръчват продуктите от фамилия Феминорм . Напълно естествени, продуктите Феминорм съдържат най-пълния източник на фитоестрогени, които наподобяват структурно и функционално естрогените. Те се свързват селективно с естрогенните рецептори и стимулират тяхната активност, но не потискат производството на собствени естрогени в организма. Това води до възстановяване на хормоналния баланс и нормализиране на менопаузалните смущения.

Феминорм/Feminorm® съчетава благоприятните ефекти на стандартизираните изофлавони от Червена детелина. Феминорм се препоръчва при: леки менопаузални смущения и поддържаща терапия, преди менопауза, пременструален синдром, смущения в менструалния цикъл на момичета.

Феминорм Дуо/Feminorm® Duo съдържащ Червена детелина и Сребърна свещичка, което го прави още по-мощен и с по-бърз ефект, особено при по-тежки менопаузални смущения.

Третият представител на фамилия Феминорм – Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night е предназначен за жени в менопауза и перименопауза. Препоръчва се при изразени симптоми на безсъние, тревожност и депресия. Феминорм Лека Нощ съчетава най-мощни фитоестрогени и естествения психичен синхронизатор – мелатонин.

Феминорм Остео/Feminorm® Osteo благоприятно повлиява симптомите на менопауза и укрепва костната тъкан. Успоредно с фитоестрогените, действа и витамин D. Той подпомага усвояването на калция и фосфора и подобрява мускулния тонус.

Преглеждания:
7