Колко пари на ден прави АПИ от винетки?

1
238
Добави коментар
Svarofski
Svarofski

Ти купи ли винетка, за да караш моторетка? Смешки, ама АПИ здраво хапи! Хората не мързелуват в тази хралупа, а шиткат винетки по курса на деня. И по-много, миуо мишуенце в коуата с опашуенце. Добри са момчетата, справят се добре. Но по колко правят на ден, а, ще се женят ли най-накрая, като забогатее държавата от нашите автомобилни странства до съседния град?

Приходите в АПИ – с 30% повече спрямо миналата година. Почти двойно повече винетки са продадени за месец, показаха данните на Агенция “Пътна инфраструктура”. От 15 декември 2018 г. до 15 януари 2019 г. броят им е 460 416, докато преди година за същия период продажбите са били с 200 000 по-малко. Приходите са с близо 30% по-високи – над 23,2 млн. лева сега при 18,732 млн. преди година. Според експертите от АПИ ръстът в продажбите се дължи основно на пускането на пътя на т.нар. толполиция. От началото на годината освен Пътна полиция и 50 автомобила, оборудвани с камери, следят за винетки. Те снимат номерата на автомобилите, а проверката в системата дали има валидна винетка се прави веднага. Ако се установи липса, номерът на нарушителя се подава към Пътната полиция или друга кола на толполицията, която да спре нарушителя.

Това подействало дисциплиниращо на шофьорите и те станали по-изрядни при пътуването с винетка, твърдят специалистите. От АПИ посочват, че мрежата за продажба на електронни винетки е значително разширена от началото на годината. Те могат да се купят от близо 4000 обекта в цялата страна. Има инсталирани и терминали за плащане с карта – общо 293 в цялата страна, от които 40 на 19 ГКПП-та, пише в. „24 часа“. Покупка може да се направи чрез сайтовете www.bgtoll.bg, www.vinetki.bg и мобилно приложение. Предстои да бъдат монтирани терминали за самотаксуване и на ГКПП Стрезимировци и Варна-ферибот. За влизащите през пристанищата на Оряхово, Свищов и Никопол терминали за самотаксуване са разположени в бензиностанции в близост до граничния пункт.

От пътната агенция допълват, че очакват в края на януари и през февруари да бъдат купени много електронни винетки, тъй като тогава изтичат хартиените стикери на повечето шофьори. Като правят уговорката, че това важи при условие, че се спази установената в годините практика шофьорите да си купят нова винетка веднага след изтичане на старата. За да няма струпване на много заявки в електронната система, което да доведе до по-бавната обработка на данните, експертите съветват покупката да се направи по-рано. Системата е изградена така, че дава възможност винетка да се активира до 30 дни след плащането. По този начин тя може да се купи предварително, а да се зададе дата, от която да е валидна.

При покупка чрез сайтовете може да се плаща с банкова карта или банков трансфер, уточняват от АПИ. Ако шофьорите изберат втората възможност, трябва да знаят, че са необходими 1-2 дни, за да се отрази плащането в системата и тогава винетката ще е валидна. В останалите случаи може да се плати в брой. В рамките до 5 минути след покупката информацията се отразява в системата и винетката може да се ползва. Трябва да се посочи каква ще се ползва – уикенд, седмична, месечна, тримесечна или годишна. Системата сама изчислява коя е крайната дата за валидността. За улеснение в сайта и в мобилното приложение автоматично е посочена българска националност на регистрационния номер.

При въвеждане на регистрационния номер се изписват само главни букви и цифри. В случай че има тире, точка или интервал, те не се въвеждат. Всички шофьори трябва да изберат категорията на автомобила. По желание може да бъде посочена електронна поща, на която да се получи обратна разписка. Не е нужно тя да се разпечатва, нито да се носи в автомобила или да се представя на контролните органи. Хората с увреждания получават безплатно винетка. За целта трябва да подадат заявление в дирекция “Социално подпомагане” по настоящ адрес, с писмо чрез лицензиран пощенски оператор или чрез имейл, но с електронен подпис. Конвертирането на хартиените винетки в електронни отпадна и шофьорите, които имат валидни стикери на стъклото, не е необходимо да го правят.

Глобата за липса е 300 лв., има и компенсаторна такса от 70 лева.