Ситуацията в Смолянско се нормализира

1
165
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Ситуацията в Смолянско се нормализира след бедствието, предизвикано от обилните снеговалежи. През уикенда от РДПБЗН са реагирали на над 100 сигнала за паднали дървета, аварирали автомобили и затрупани пътища, предават от ОДМВР – Смолян.

С АТВ са транспортирани и двама служители на НАО-Рожен, оказали се блокирани в обсерваторията заради непроходим път до върха. В неделя четири села бяха без ток, като от Общината се погрижиха там да бъдат включени генератори, до отстраняване на повредите в електропреносната мрежа.

Очаква се бедственото положение да бъде отменено до края на деня. Проходите Пампорово и Рожен са отворени, разчиства се и Превала. Проблемен остава пътят към село Мугла.

Междувременно обаче засегнатите от обилните валежи региони се изправят пред нова опасност – наводнения и свлачища. Нивата на реките вече започна да се покачва. Проливните дъждове образуваха свлачища в община Баните, където се наложи да бъдат евакуирани и хора. Активизирани са свлачища и в района на Смолянско, предава NOVA.

За опасност от свлачища, камъни и падащи дървета в района на Кресненското дефиле предупреждават от КАТ и призовават шофьорите да преминават от там с повишено внимание.