Роботи сервират в унгарско кафене!

1
168
Добави коментар
erra
erra

В кафене в центъра на Будапеща можете да видите роботи-келнери, които сервират кафе и закуска.

Служителите в заведението Enjoy Budapest Cafe са напълно автоматизирани и освен да носят поръчката, могат да общуват с клиентите и дори да танцуват с децата.

Кафенето е собственост на технологичната компания E-Szoftverfejlesztő, чиято цел е да запознае обществеността с технологичната революция в автоматизацията и изкуствения интелект.

В заведението са поставени табели, които предупреждават клиентите да не застават на пътя на роботите, които се движат по предварително зададена траектория.

Разработеният от японската компания Softbank робот Пепър, например е рецепционист, който може да води разговор и да танцува. Той е модифициран така, че да има възможност да изпълнява задълженията си и в по-шумна среда. Повечето клиенти за очаровани и впечатлени от обслужването на Пепър, както става ясно от интернет страницата на кафенето.

В отговор на страховете, че автоматизацията и изкуственият интелект ще отнемат работните места на хората, собствениците на компанията разказват, че никой не е загубил работата си заради роботите-сервитьори. Нещо повече, в заведението работят два пъти повече хора, които се налага да се грижат за поддръжката на близо 20 робота на пълен работен ден.

Източник: reuters.com, enjoyrobotics.com