Мей разчита да постигне своето, изморявайки до последно опонентите си

1
155
Добави коментар
stivi56
stivi56

Представеният от британския премиер Тереза Мей План „Б“ за брекзит, се оказа почти точно копие на План „А“, отхвърлен от парламента, отбелязва лондонският наблюдател на CBS News Саймън Бейтс. Въпреки това Мей има шанс да получи съгласието на парламента по време на повторното гласуване, счита телевизионният водещ. Нейната стратегия е да измори до последно противниците си и да ги принуди да се съгласят с нейните искания, само за да не ги чуват повече.

И така тази сутрин бившият британски премиер Тони Блеър убеждаваше страната да обмисли възможността за повторно провеждане на референдум, за да сложи край на това, което той нарече „хаотичен процес на брекзита“. Тези думи звучат на фона на плана „Б“, представен от сегашното правителство на Тереза Мей за излизането на Британия от ЕС.

 

 

Нашият колумнист Саймън Бейтс ще разкаже за отношението си към това, което се случва в новия брой на програмата London Calling.

САЙМЪН БЕЙТС, наблюдател на CBS:Премиер министърът на Великобритания Тереза Мей е във висша степен последователна. Тя следва традицията: „Ако в началото имате неуспех, просто продължавайте още и още … и още“. Тя говори толкова дълго за плана си, който ще ни изведе от Европейския съюз, че на всички в тази страна – както поддръжниците, така и противниците на Brexit – им е дошло до гуша.

Но вярвате или не, това е и стратегията. Да ни накара да подкрепим плана й, вкарвайки ни в скуката. Миналата седмица тя претърпя съкрушително поражение в парламента – разликата беше 230 гласа. Още на следващия ден тя спечели гласуването на доверие и успя да остане на поста.

Сега тя представи План „Б“. Плод на гений или на лудост. Оказа се, че План „Б“ почти напълно повтаря План „А“. Челюстта на нацията увисна от учудване. Някои хора се почесаха по тила и се поинтересуваха: „А… нима ние не отхвърлихме този план току що?“ И сега чакаме следващото гласуване в парламента по този болезнен и напрегнат процес. Всичко ще се случи във вторник и има малък шанс той да получи подкрепата на достатъчен брой парламентаристи, които гласуваха против План „А“.

Защо? Защото тя просто иска да ни извади от строя с това, чиста проба, повторение. Такава тактика на избиване на клин да доведе до края е по силите само на политик от истинска стомана. Постоянно връщайки се към първоначалното си предложение, тя толкова много ни изчерпа, че всички сме склонни да извикаме „Да! Да! Всичко, което пожелаеш! Само се махни!“

Вероятно във вторник отново ще претърпи поражение. Но ако тя се справи, натискът ще бъде вече върху Европейския съюз: за да направи отстъпки в някои неща. Тогава Тереза Мей ще успее да осъществи едно от най-големите връщания в историята на политиката. Това беше London Calling и Саймън Бейтс, специално за CBS.

Превод: М.Желязкова