ВПК на полша е американски

1
129
Добави коментар
stivi56
stivi56

Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак съобщи за закупуването на четири американски хеликоптера Black Hawk за полските специални части от авиокосмическата компания PZL Mielec. „PZL Mielec е добра компания… Това е гаранция, че нашите военнослужещи ще използват модерно оборудване“, каза Блашчак.

Думите на министъра на отбраната предизвикаха възмущение в Полша. Работата е там, че полската компания PZL Mielec от 2015 г. принадлежи не на поляците, а на американския концерн Lockheed Martin. Управляващата партия „Право и справедливост“ (ПиС) по време на предизборната кампания даде обещания да издигне военно-промишления комплекс и неговите продукти на ново ниво и сега вместо полските хеликоптери, полската армия ще използва американски. Подробностите от преговорите за закупуване на хеликоптерите се пазят в тайна.

 

 

Под името Black Hawk се крият редица модели въртолетна техника. Полша ще получи една от базовите модификации на въртолетите, без модерни оръжия. Оказа се също, че процедурата за избор на доставчик на въртолети е специално пригодена за американците. Депутатът от Сейма на Полша Павел Кукиз заяви по-рано, че двете най-големи полски отбранителни предприятия PZL Mielec и PZL Swidnik са полски само по име. ПиС инициира приватизацията на предприятията от сектора на отбраната, в резултат на което PZL Mielec изкупиха американците.

През ноември 2018 г. в Полша вече бушуваше скандал поради изтичането в пресата на съдържанието на писмото на посланика на САЩ в Полша Джорджет Мосбахер до полския премиер Матеуш Моравецки. В писмото посланикът изисква ръководителят на полското правителство да предостави благоприятни условия за работа на американския бизнес в страната.

 

Превод: М.Желязкова