Прожектираха филма „Писмо от Масандзя“ в Европейския парламент

1
189
Добави коментар
Didohotep
Didohotep

Документалният филм „Писмо от Масандзя“ събра представители на международни правозащитни организации, Дружеството на ООН и медии, в сградата на Европейския парламент в Брюксел на 4 декември 2018 г. Прожекцията бе организирана от чешкия евродепутат Томаш Здечовски.

„Писмо от Масандзя“ разказва за писмо, което американката Джули Кейт открива преди няколко години в украса за Хелоуин, закупена в магазин на веригата „Кеймарт“ в щата Орегон. Писмото идва от придобилия печална слава китайски трудов лагер „Масандзя“. Написано е от затворника Сун И, произвел украсата. Неговото „престъпление“ се състои в това, че практикува Фалун Гонг: духовна дисциплина, преследвана от китайската комунистическа партия (ККП) от 1999 г. насам.

Евродепутатът Томаш Здечовски: Филмът дава по-точна представа за Китай

Евродепутатът Томаш Здечовски е от Чехия. Дядо му е бил в концентрационен лагер; в лагери са убити няколко членове на семейството му. Решава да стане домакин на прожекцията, за да могат повече хора да видят по-ясно ситуацията в Китай.

„Филмът красноречиво и подробно разкрива тъмната страна на китайското общество под управлението на ККП, и как партията репресира китайските граждани, особено последователи на Фалун Гонг и други религии“, коментира Здечовски по време на събитието.

Чешкият евродепутат изказа възхищението си от смелостта на Сун И и сподели, че е развълнуван от подкрепата на съпругата му. Кулминацията на филма, според Здечовски, е моментът, в който Сун И се среща на живо с Джули Кейт.

Томаш Здечовски е дългогодишен приятел на Фалун Гонг. През 2013 г. той става съавтор на резолюция на Европейския парламент срещу насилственото отнемане на органи в Китай.

„Необходимо е да проведем открит диалог с Китай относно насилственото отнемане на органи. Не можем да спрем усилията. Не можем затваряме очи пред проблема.

За комунизма няма бъдеще. В Европа видяхме това. В посткомунистическите страни комунизмът запада. Абсолютно недопустимо е това, което комунизмът прави с католиците, последователите на Фалун Гонг и членове на други религии.“

Професор Вили Фотре: Да предприемем действия срещу преследването

Професор Вили Фотре, директор и съосновател на „Човешки права без граници“, определи филма „Писмо от Масандзя“ като силно затрогващ. Той също призова подобен вид информация да се разпространи в по-широк мащаб.

„Важно е истината за Китай да бъде споделена в тази институция с представители на 28 страни-членки, за да могат те да разберат информацията, да ѝ дадат по-голяма гласност и да предприемат стъпки за разрешаване на проблема с репресиите и диктаторския режим в Китай.“

Член на Дружеството на ООН: Да кажем „не“ на преследването

Курт Нилсен, член на Дружеството на ООН в Дания, сподели, че преди събитието не е знаел много за Фалун Гонг и че е силно развълнуван от силата на вярата на Сун И.

„Филмът ми хареса, но това е ужасяваща история! Трябва да ѝ дадем гласност. Трябва да имаме съзнание. Човешките права са важни в Европа. В Съвета на Европа имаме Съд по правата на човека. Гражданите на Европа могат да съдят правителства, нарушили тези правила.“

Нилсен обеща да сподели историята на Сун И със свои близки и колеги в родния си град.

Източник: http://en.minghui.org/html/articles/2018/12/16/173646.html