Вашингтон се бои от войната във Венецуела повече от самата нея

1
116
Добави коментар
stivi56
stivi56

Държавният преврат във Венецуела започна като истинска буря за световната общност. Съединените щати изглеждаха готови да изтрият Мадуро на прах, но дните минаваха и ситуацията ставаше все по-неясна.

 

 

 

 

Днес изглежда, че целият този шум, демонстративната подкрепа към самозванецът Хуан Гуайдо, която САЩ поискаха дори от съюзниците си, беше нещо като американско „Бум», което трябваше да изплаши всички, но най-вече Мадуро, който да стегне куфарите и да отлети някъде на спокойно.

Но когато настъпи онзи момент, в който е време да се премине към решителни действия, виждаме, че Вашингтон се връща към санкциите, които отдавна не са новина за Венецуела.

 

 

Да, САЩ наистина объркаха Мадуро, замразявайки финансите на Венецуела.

Единственият въпрос е дали т е взет под вниманиетакъв сценарий, според който Каракас ще  изключи доставките на петрол за САЩ.

 

 

Между другото, това би  повлияло сериозно на цената на горивото, а след това шансовете на Доналд Тръмп да бъде преизбран ще намалеят опасно.

Последният изход за Държавния департамент в тази ситуация се оказа предоставянето на достъп на Гуайдо до сметките на венецуелското правителство в американските банки. Казано просто, с такова право Вашингтон е осигурил себе си, но в сегашната ситуация изглежда, че Съединените щати искат Мадуро да капитулира, осъзнавайки, че машината за демокрация, която Тръмп е пуснал, се е оказала в задънена улица.

 

 

Самият Гуайдо едва ли е онзи революционер на който Вашингтон би могъл да възлага надежди..Американските протежета не се оттличават с особен талант в която и държава на света да изпълняват задачите от САЩ.

 

 

А за Гуайдо се вижда и с просто око- обществото не бърза да го подкрепя, нито го припознава като новия водач на страната, войските не минаха на негова страна, защото е слаб герой и не му отива образа, а и още повече- всички знаят, че Гуайдо е човек на САЩ. Тоест, не е човек на Венецуела. Тоест, плана за революция на САЩ пак се оказа прекалено бездарен, с много грешки, които ще излязат скъпо на поръчителят. Защото действието е пуснато в ход, но резултатът е повече от неясен, или по-скоро обещава да се првърне в поредното американско фиаско.

 

 

Разбира се, военната намеса от страна на САЩ би помогнала за решаването на проблема, но само на един в случая. Мадуро наистина би могъл да бъде изгонен от страната, макар и със сила.

 

 

Но вместо това САЩ ще получат, не просто сваляне на режим, а друга продължителна война. Така Тръмп, който обеща на американците да се откажат от ролята на «световния жандарм», ще изпрати за клане друга партида американски синове.

И ние трябва да разбираме, че във Венецуела светкавични операции не работят.

Като се има предвид общото антиамериканско отношение на венецуелците, такава война заплашва да се превърне в партизанска и да се задържи с години. Вярвам, че не е необходимо да се обяснява как подобно развитие би повляло на шансовете на Тръмп да остане в Белия дом.

 

 

След провала в Сирия, Тръмп явно е смятал да си вдигне рейтинга с Венецуела, но нещо не е изчислил правилно…