Le Fogaro: Тръмп е решил да направи това, за което мечтаеше Сталин

1
196
Добави коментар
stivi56
stivi56

«90 години след икономическата криза през 1929 година Тръмп започна търговска и технологична война срещу Китай, а и също срещу съюзниците на САЩ, при това методично разрушавайаки социалните институции и правилата, позволяващи да се сътрудничи дори пред лицето на кризата при капитализма, превърнала се в световна.

100 години след сключването на Версайския договор той едностранно поставя САЩ извън останалия свят, оставяйки по този начин свободно пространство за враговете на демокрацията.

Шатдаунът във всички ведомства вътре в страната е съпътстван от дипломатически и стратегически шатдаун», отбелязва авторът на статията.

«Същото се отнася и до Близкия Изток, където едностранното извеждане на американските войски от Сирия, обявено на 19 декември 2018 година, предоставя неочаквана отсрочна за 16 хиляди оцелели джихадисти от ИДИЛ, а също връчва ключовете от Близкия Изток на Русия, Турция, Иран и дори на Китай, който методично се внедрява в дадения регион подобно на това, което прави в Африка», пише авторът.

 

 

«Все по-очевидно става преимуществото на Путин пред Тръмп.

 

 

«Тръмп има намерение да осъществи това, за което мечтаеше Сталин: да ликвидира НАТО.

Той нееднократно заявява за готовността си да изведе САЩ от НАТО», пише изданието.

«Дестабилизацията на НАТО се съпровожда с разобличаване на ЕС, който се оценява като противник на САЩ, докато той е детенце и най-добър наш съюзник, — счита авторът.

«САЩ вече не са носители на стабилност, а се превърнаха във фактор на риск», твърди Беверез.

«Дойде време демокрациите, особено в Европа, в пълна сила да осъзнаят последствията от самоотстраняването на САЩ, които оставят света без ред и лидерство, откривайки огромно пространство за  врагогевете на политическата свобада», счита авторът на публикацията.

«Европа трябва да се сплоти наново около идеята за безопасността, която е повече от всичко необходимо условие за развитие на свободата, Европа трябва да се движи към изграждането на своя собствена стратегическа автономия», твърди Баверез (тогава защо лееш сълзи за загубата на лидерство на САЩ?, бел.ред.)