Най-древното парче скала на Луната нещо било от Земята?

1
249
Добави коментар
Svarofski
Svarofski

Явно в дълбока и незапомнена древност някой от Земята е хвърлял камъни по Луната, защото се оказа, че едно камъче, дето го донесоха американците от Луната, всъщност си било земно. А дали изобщо са го носили толкова отдалече, а не са го направо гребнали с ръчица малай астронавтска от некой орегонски жп прелез? За какво да го влачиш тоя чакъл чак от на… Луната си? Да видим…

Една от скалните лунни проби, събрани преди десетилетия от екипажа на „Аполо 14”, е от Земята. Това е най-старата известна скала, образувана по същото време, когато е била образувана планетата ни. Преди това откритие се е смятало, че най-старите известни скали са на около 2 милиарда години. Но бе установено, че тази скала е била образувана преди 4-4,1 милиарда години, на почти 20 км под земната кора. Скалата е сред пробите, открити от екипажа на „Аполо 14”. Мисиите на Аполо върнаха множество скални проби. От тогава учените ги анализират систематично. Този скала е била в края на списъка. От Центъра на НАСА за лунна наука и изследване са определили този малък екземпляр като земен.

Той съдържа редица различни минерали като кварц и фелдшпат, които са често срещани на Земята, но рядко на Луната. Изглежда почти невероятно тази скала да се е образувала на Луната. Тя, за разлика от другите лунни скални проби, е изградена от изключително голямо количество земни минерали и изключително малко количество минерали, които обикновено се намират на естествения спътник на нашата планета. За да е лунна, е трябвало скалата да се формира в ядрото на Луната и след това някак си да се появи на повърхността. Все още остава въпросът, как тази скала се е оказала на Луната. Възможна теория е, че самата Луна някога е била част от Земята, отделена от сблъсък с особено голям астероид в началото на историята на нашата планета.