Бетовен и Де Файя ще звучат тази вечер в Операта

1
225
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Музиката от балети на Бетовен и Мануел де Файя, както и “Симфония №8” отново на Бетовен, ще прозвучат тази вечер, от 19:00 ч. в залата на Държавна опера – Бургас за началото на новия оперен сезон. Увертюрата “Творенията на Прометей” на Бетовен и концертният вариант на балета “Любовна магия” на Де Файя, както и симфонията на немския класически композитор, ще посрещнат първите гости за годината. Диригент на симфоничния оркестър ще бъде италианският диригент Пиер Калабрия.

Малко известно на широката публика е, че Бетовен е композирал и няколко балетни творби в началото на творчеството си. Увертюрата “Творенията на Прометей” обаче е от периода, в който композиторът вече е достигнал пика на славата си. Написана по молба на балетмайстора и хореограф Салваторе Вигано, музиката към балета включва освен увертюрата, още една картина и шестнадесет танцови номера. Във времето либретото и хореографията са изгубени, но музиката на Бетовен остава до наши дни.

Роденият в Испания Мануел де Файя емигрира по време на Втората световна война в Аржентина, но носталгията преплита в творбите му страстното фламенко на Андалусия и Кастиля. Примесено с модерните средства на импресионизма и неокласицизма, то ражда балета “Любовна магия”. Музиката към танцовата творба е истински шедьовър и това я превръща в самостоятелно музикално произведение, изпълнявано по цял свят в концертен вариант.