Мадуро си плаща на Путин за протекция с 20 тона злато?

1
199
Добави коментар
Svarofski
Svarofski

Любопитна информация от опозиционен депутат в Каракас изтече в мрежата, която дава крайно забавна представа за цената на един режим, подкрепян от КГБ и неговите джудистки школи с патрон Владимир Владимирович Путин (руския бащица от татамито). На самолет се товарят и изнасят от Венецуела към Русия около 20 тона злато. Ей така – на отговорно пазене, не за нещо друго. Комунистите и фашистите си приличат по това, че винаги грабят от страните, където имат влияние. И извънземните така правят, те колко са долни! Но без шега – стойността на двайсет тона злато е горе-долу: 842 милиона долара или по курса на нашия валутен борд: 1 милиард и 646 милиона лева. Не е зле. Руски бизнес. Пари за протекция в некорозиращо чисто злато. А венецуелските граждани взимат средна заплата: 10 долара и 144 яйца. Всичко е наред. Но нека разберем колко много повече е наред…

Венецуелски депутат твърди, че правителството на изпадналата в криза страна се опитва да изнесе 20 тона от златото й в Русия. Руски самолет е кацнал във венецуелската столица Каракас във вторник, за да натовари кюлчетата от трезорите на централната банка, твърди Хосе Гуера в профила си в социалната мрежа Туитър, съобщи Блумбърг. Твърдението му предизвика публичен гняв. Той не го подкрепи с доказателства. Венецуела е в тежка икономическа криза заради лошото управление на президента социалист Николас Мадуро, който много страни в света и опозицията обвиняват, че е узурпирал властта след нечестни избори преди 10 месеца. Страната страда от хиперинфлация, от липса на лекарства и стоки от първа необходимост и от ендемична престъпност.

Гуера е работил като икономист в централната банка на Венецуела, като още поддържа връзка с бившите си колеги, предаде Блумбърг. Агенцията цитира анонимен източник, че се подготвя износ на 20 тона злато на обща стойност $840 млн. от страната. Санкции на САЩ режат достъпа на Мадуро към венецуелските авоари в чужбина. Вчера Вашингтон съобщи, че дава достъп до тях на опозиционния председател на парламента Хуан Гуайдо. Последният се радва на подкрепата на САЩ и Европа в опитите си за отстрани Мадуро от власт. Венецуела дължи милиарди долари на Русия и Китай и се опитва от години да увеличи златния си резерв, включително със стимули за минната индустрия.

В понеделник самолет на руската авиокомпания Nordwind е кацна на международното летище близо до Каракас, пише Блумбърг. Говорител на авиолинията е отказал да коментира повода за полета. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че няма информация по въпроса. Русия, която е най-големият кредитор на Венецуела се обяви в подкрепа на Мадуро и обеща да „направи всичко“, за да осуети опитите на САЩ да го свалят. Вашингтон отвърна с нови санкции срещу Венецуела в понеделник.