Орлин Алексиев: Столична община в момента притежава 67% от Общинска банка

3
184
Добави коментар
HrisiLove
HrisiLove

Орлин Алексиев: Столична община в момента притежава 67% от Общинска банка
3 Октомври 2012 | 10:03 | Радио „Фокус“

Снимка: Информационна агенция „Фокус“

Орлин Алексиев – председател на Постоянната комисия по финанси и бюджет в Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус”

Водещ: Столичният общински съвет гласува увеличаването на капитала на Общинска банка на извънредно заседание. Г-н Алексиев, да ви помоля първо да припомните защо бе толкова важно увеличаването на капитала на Общинска банка.
Орлин Алексиев: Две неща бяха много важни, които налагаха това увеличение на капитала. Първото е, че банката има нужда от повишаване на капиталовата адекватност, тъй като в момента нивото не е достатъчно високо, за да се нареди на едно стабилно място във втората група от банки. И другият много важен въпрос, за който беше важно това нещо бързо да стане, че това нещо, което се опитваме от години да направим, да променим дяловото участие на капитала, съобразно това на миноритарния акционер, което за никой не е тайна е Ковачки.
Водещ: Казахте в четвъртък, че две седмици отлагане на решението прието днес може да са фатални и Столична община да изгуби контрол над банката. Каква беше тази опасност? Всъщност какво можеха да направят миноритарните акционери?
Орлин Алексиев: Искам да ви припомня, че още миналия месец тази точка не беше събрала нужния кворум и всъщност това беше нашата стратегия за едно бързо действие изненада, много беше важно на общата реакция, всъщност третата сесия, на която се приема. Много беше важно още на първата сесия това нещо да стане. Тъй като искахме да направим, да използваме момента на изненада да увеличим капитала. Имаше някаква информация, че миноритарния собственик не е готов, затова ние да променим акционерното си участие, тъй като знаете сагата, която се разви в банката последните десет години, което е бил променен уставът на банката. И миноритарният собственик е управлявал банката и е владеел само с 27%. Миналата година, само да припомня, тъй като след много тежка, дълга битка, на 11-ти ноември ние успяхме да върнем контрола върху банката, като променихме устава. Това стана, ако си спомняте и с намесата на БНБ. Но в момента миноритарният акционер е завел три дела. Едното е във Върховния административен съд и две в Софийски градски съд. Така че много важно беше преди приключване на тези дела всъщност, ние да знаем, че не сме зависими нито от съд, нито от каквото и да било, а сме увеличили капитала, променили сме дяловото си участие и вече дори връщането на стария устав, да няма значение за нас.
Водещ: Можем ли вече да кажем, че е избегната окончателно опасността от влиянието на миноритарните акционери в управлението или собствеността на банката?
Орлин Алексиев: За съжаление, стана малко късно приемането, загубихме елемента на изненадата и това, което вече не е тайна вече върху Търговския регистър видяхме, че след първото неприемане ОЗК, която е акционер в банката, вече от страната на Ковачки, разбира се, са направили апортна, са пуснали и те процедура за апортна вноска. И вече сме загубили този, вече има одобрена такава оценка, така че част от оценките, за които говорихме няма да бъде възможно да ги променим. Надяваме се поне достатъчно бързо сега да проведем действията нататък, за да може поне някаква част да променим. Важно за нас е той да стане до 25%.
Водещ: Да уточним в момента как е разпределена собствеността на Общинска банка?
Орлин Алексиев: В момента разпределението на собствеността е следното: 67% са на общината заедно с общинските дружества, които са собственост на Столична община те стават 71%, а 27% всъщност са на миноритарния собственик или както всички знаем на Ковачки. Ако бяхме успели по този начин той да не успее да участва в увеличението на капитала, нашият дял щеше да надхвърли 75%, а неговия около 22,8%
Водещ: Как трябва да се развива Общинска банка оттук нататък според вас и вашите колеги?
Орлин Алексиев: Това, което всъщност е много важно да знаят софиянци е, че Общинска банка в следствие на предишното управление завърши година с 11,4 милиона загуба, която за мен толкова голяма банка е нещо много сериозно. След като върнахме контрола и сложихме нов мениджмънт, назначен от мажоритарния собственик, тоест със Столична община, банката смея да твърдя вече много добре се развива. На шестмесечието вече бяха преодолени всички сътресения от промяната и вече беше на милиона печалба. В момента, деветмесечието, банката е над 3 милиона печалба, което според мен е сериозен резултат и той говори сам по себе си. На заседанието буди голямо недоумение да има тези резултати, след като се вижда за какво става дума, как си намериха доводи някои, част от съветниците, визирам групата на БСП, която се въздържа или не гласува, та не подкрепи това решение, тъй като казвам ви, резултатите са видни.
Димитър ДРАГАНОВ

© 2019 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция „Фокус“! Всички мнения, оценки и твърдения, изказани в интервютата отразяват лични виждания и „Фокус” не носи отговорност за тях