Не се доверявайте на очите си – това сухо листо всъщност е пеперуда

1
119
Добави коментар
setlans
setlans

Когато става въпрос за камуфлаж срещу екстравагантност, това уникално същество не трябва да избира – то притежава най-доброто от двете. Това е пеперудата, която в България наричаме „Сухо листо“.

Kallima inachus, индийско дъбово листо или сухо листо, е нимфалидна пеперуда, която се среща в Тропическа Азия, от Индия до Япония.

Когато крилата и са затворени, лесно можете да я объркате с едно изсъхнало листо. Камуфлажът и е толкова добър, че освен цвета, крилата и имат същата форма и дори характерните за листата жили.

И ако това ви се струва красиво, почакайте да видите какво се случва, когато пеперудата си отвори крилата. Разкриват се уникалните окраски, които се повтарят на двете крила.

Върховете на крилата и са оцветени в черно, с по една бяла точка на двете крила. Черното граничи с изящно оранжево, след което идва ред на забележителното напръскано синьо.

Мъжките и женските пеперуди си приличат, с изключение на това, че женските като цяло са по-големи. Разлика има в тоновете на някои цветове.

Това не е всичко