SWOT анализ за самоанализ и себеразвитие

2
287
Добави коментар
Freeboss
Freeboss

24 януари 2019   •  
няма коментари   

SWOT анализ! А защо не за себе си? Знаеш ли къде се намираш?

SWOT анализ – анализът на силните, слабите страни, възможностите и заплахите (Strenght, Weaknesses, Threats, Opportunities). Това е един инструмент, който се използва за стратегическо планиране, за определяне на целите на една организация.

Съвсем случайно се сетих за този инструмент и реших, че спокойно може да влезне в употреба за себеразвитие и самоанализ. Мисля, че може да се използва доста добре, като насочващ инструмент към положителна промяна за всеки. Както и като „сверяване на часовника“.  Защо пък само организациите да се възползват от SWOT анализ.

Нека видим как може да ни помогне:

Напишете силните си страни

Тази стъпка би дала малко увереност на хората, които не са чак толкова самоуверени и мислят, че това им пречи. Съвсем нескромно напишете 5 или повече на брой силни страни, които мислите, че притежавате. Дори може да попитате партньора си или приятелите си според тях, кои са вашите плюсове. Може да се изненадате приятно и да разберете нещо за себе си или пък да затвърдите това, което знаете.

Научете как да организирате и управлявате вашата фирма

2. Определете слабите си страни

Кои са онези неща, които винаги сте искали да промените в себе си? Понякога си казвате „ако не бях толкова сприхава“; ако не отлагах; може би ако бях по-уверена; да, ама като не знам немски“? Ами напишете точно тях. И тук можете да получите помощ от другарче. Може пък да се изненадате… неприятно, например. Но пък ще бъде много полезно да осъзнаете какво можете да промените в себе си. Не ги дръжте в главата си, напишете ги, важно е.

3. Направете анализ на възможностите си

Това са бъдещите ви силни страни. Смело разгърнете въображението си, без да мислите за заплахите. Те са следващата точка. В тази запишете всички възможности, които могат да се окрият пред вас.  Можете да си помогнете, като използвате точка 2. Чрез въпроса „Ако нямах тези слаби страни, какви биха били моите възможности„? Както и Какви възможности съществуват отвън, нещата които се предлагат с или без вашето участие. Например, ако сте решили да смените фирмата в която работите, вижте какви възможности се предлагат за вашата позиция на други места.

4. Направете анализ на заплахите

Това са вашите потенциални слабости. Какво може да ви спре? Какво може да ви попречи или кой? Не бъркайте заплахите със слабостите си. Заплахите са потенциални външни заплахи.

SWOT анализът ще открие пред вас перспективи, идеи, проблемни зони за подобряване и оценка на положението ви в момента. Това е чудесен инструмент за определяне на цели и насоки за действие, както и оценка на риска, когато сте решили да скочите в непознатото. Направете стратегически план за по-доброто себе си!

автор: Невена Топалова

Следвайте ни във Facebook

 

 

Етикети:swot анализ, възможности, планиране, самоанализ, себеразвитие, силни страни, стратегия