ЕС призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

1
182
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Европейският парламент призна самообявилия се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо за практически лидер на страната, пише Reuters. Това е символична стъпка, с която европейските депутати целят да засилят натиска върху официалния президент Николас Мадуро да свика нови избори за заемания от него пост.

Депутатите в Брюксел подкрепиха решение с незадължителен характер за признаване на Гуайдо като временен лидер и призоваха правителствата на различните страни членки да последват стъпката.

„От Европа ние можем за помогнем да се смени венецуелският режим и да покажем, че тираните никога няма да получат никаква демократична възможност да управляват”, заяви испанският дясноцентристи евродепутат Естебан Гонзалес Понс в изявление по темата.

Въпреки че венецуелското правителство, оглавено от Мадуро, изглежда все по-изолирано в международен план, то продължава да има подкрепата на Русия и Китай. Във Венецуела под управлението на Мадуро цари хаос, тъй като не достига храна за населението, а недоволството на хората по отношение на икономическата и политическа криза в страната доведе до масова емиграция и ръст в инфлацията, която тази година достигна 10 млн. процента.

Великобритания, Германия, Франция и Испания заявиха, че ще признаят Гуайдо за президент на Венецуела, ако Мадуро не свика нови избори до осем дни – ултиматум, който Русия определи като абсурден, а венецуелският външен министър нарече „детински“.