Китайският спускаем апарат Чанг-e 4 и луноходът възобновиха работа след продължителната лунна нощ

1
174
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на спускаемия апарат „Чанг’e 4“, заснета от камерите на лунохода „Юту 2“. Photo credit : CNSA/CLEP

31 януари 2019 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. Китайската информационна агенция Синхуа оповести, че както стационарният спускаем апарат „Чанг’e 4“, така и луноходът „Юту 2“ са се „събудили“ успешно след приключването на лунната нощ. Напомням на читателите, че един лунен ден е еквивалентен на 14 земни денонощия. Една нощ – също. Това означава, че китайската апаратура трябваше да прекара близо две седмици в пълен мрак.

През това време температурите паднаха съществено. Учените докладват, че измерените стойности през лунната нощ са достигнали до -190 °C. Това са първите данни за температурните характеристики, получени на обратната страна на Луната.

„Съгласно измерванията на „Чанг’e 4“, температурите в повърхностите части на лунната почва са по-ниски в сравнение с измерванията, получени от американските мисии „Аполо“, които са кацнали откъм видимата страна на Луната“, съобщава Чжан Хе, изпълнителен директор на мисия „Чанг’e 4“ от Китайската академия по космически технологии. Ученият смята, че различията се дължат на различния състав на почвата от обратната страна.

Днес очакваме американската космическа мисия „Лунър Риконисънс Орбитър“ да прелети над китайския спускаем апарат и луноход и да ги заснеме. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/