Държавата дава 250 хил. долара за олимпийската квалификация по волейбол

1
117
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

250 000 долара ще бъдат платени от страна на България за домакинството на олимпийската квалификация по волейбол за мъже. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев във Варна.

Той отчете сумата като успех, тъй като първоначалните планове са били някой от отборите в нашата група да има домакинско предимство срещу 500 000 долара.

„Получихме информация, че Бразилия може би няма да кандидатства. За това дадохме оферта наполовина по-ниска от тази, която те бяха предвидили и спечелихме, като съм изключително доволен, защото все пак половин милион да спестиш не са малко пари“, каза министърът.

България е в една група за турнира заедно с последния олимпийски шампион Бразилия, Египет и Пуерто Рико. Като отбор с най-предно класиране в ранглистата, бразилците имаха право да организират мачовете на своя територия. Само че местната федерация се отказа от тази привилегия. В този случай трите останали отбора можеха да наддават за домакинство. Първоначално бе обявено, че то ще струва 500 000 долара. България обаче бе единственият кандидат и след преговори със световната федерация сумата е била намалена наполовина.

Домакин на турнира ще бъде град Варна. През септември 2018 г. зала „Конгресна“ прие мачове от световното първенство. Срещите тази година ще се играят от 9 до 11 август.

Само първият отбор в крайното класиране на групата ще играе на олимпийските игри в Токио през 2020 г. Другите тимове ще имат втори шанс да спечелят квота през януари следващата година.