Прозападният Порошенко

1
129
Добави коментар
stivi56
stivi56

Прозападният украински президент Петро Порошенко може да се похвали, че е обвързал Украйна с Европейския съюз. Като кандидат за втори мандат, той обаче ще трябва да намери отговор на недоволството от войната, която продължава да тлее в проруски настроените източни части на страната, както и на корупцията, която подкопава страната, предаде БТА.

Наричан „Шоколадовия крал“, защото натрупва състояние в сладкарския бизнес, бившият 53-годишен милиардер беше избран за президент през май 2014 г., на мястото на Виктор Янукович, който бе свален след три месеца на масови протести в Киев. Те бяха предизвикани от решението му да анулира подписването на споразумение за асоцииране с ЕС, за да се обърне към Москва.

 

 

Последваха открита криза в отношенията с Русия, анексията на Крим и въоръжен конфликт в проруските източни части на страната.

Дошъл на власт в критичен за Украйна момент, този човек с внушителна осанка и дълга политическа кариера обещаваше да сложи край на повсеместната корупция, да приеме ключови реформи и да сложи край на конфликта с проруските сепаратисти в Изтока „до няколко дни“.

Пет години по-късно мирният процес на изток е в мъртва точка и засилването на връзките на бившата съветска република с ЕС изглежда основното му постижение.

Прагматичен преговарящ и добър оратор, говорещ няколко езика, няколко седмици след встъпването си в длъжност той подписа споразумението за асоцииране с ЕС, анулирано от неговия предшественик. Порошенко постигна и въвеждането на безвизов режим за украинските граждани.

Петро Порошенко започна да реформира украинската армия, която досега беше в жалко състояние, с цел Украйна да се присъедини към НАТО. Той настоява, че страната трябва да подаде официална кандидатура за присъединяване към ЕС към 2024 година.

Пропусна шанса си

След икономическия срив през 2014 и 2015 г. Украйна се връща към растеж, макар и прекалено слаб, за да й попречи да стане през 2018 г. най-бедната страна в Европа що се отнася до БВП на глава от населението. Данните са на Международния валутен фонд, чиято финансова подкрепа е от ключово значение за Киев.

Поощряван от Европа, Порошенко започна големи реформи в енергийния и банковия сектор, насочени към системата за обществени поръчки, образованието и здравеопазването. Президентът обаче успя да довърши малко от тях. Особено трудни се оказаха модернизирането на правосъдието и борбата с корупцията, която разяжда страната.

„По отношение на реформите Украйна със сигурност не е там, където всички бихме искали да я видим, но през тези последни четири години беше постигнат по-голям напредък, отколкото през предишните 23“, подчертава Лена Кошарни от инвестиционния фонд Хърайзън Капитал (Horizon Capital).

Въпреки че бяха създадени нови структури за борба с корупцията, няма осъдени високопоставени чиновници, което дразни Запада и бави финансовата помощ оттам.

„Петро Порошенко пропусна шанса си да промени страната и да изкорени корупцията“, обвинява го младият депутат Серхий Лешченко, бивш разследващ журналист.

Загуба на състояние

Специалист по международни икономически отношения, родом от югозападния украински регион Болград, Петро Порошенко започва бизнеса си с продажба на какао. След това той купува няколко сладкарски цеха, които обединява в групата „Рошен“.

Въпреки че обеща да продаде компанията, след като бъде избран за президент, Порошенко все още не е изпълнил това, като твърди, че няма купувачи. Той е женен от 30 години за кардиоложка и е баща на четири деца.

Порошенко освен това е собственик на телевизия „Канал 5“. Той казва, че е продал няколко други компании след своето идване на власт.

При избирането си Порошенко беше един от най-богатите хора в страната, като през 2014 г. сп. „Форбс“ изчисли състоянието му на 1,3 милиарда долара. Днес по оценки на украинските медии той притежава 500 милиона долара.

Замесването на приближени на президента в корупционни скандали, разкрити при международното разследване на „Панамските документи“, също хвърли петно върху неговия мандат.

Учредяването наскоро в Украйна на Православна църква, независима от религиозната опека на Москва, повиши леко неговата популярност. Преизбирането му обаче далеч не е гарантирано.

Според последните проучвания на общественото мнение Порошенко изостава след бившата премиерка с популистки уклон Юлия Тимошенко. При това един неочакван съперник, популярният комик Володимир Зеленски, го следва по петите.

 

БТА