Боил Банов: Извършва се гадна манипулация. Записът е подправен и нагласен

1
168
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Министърът на културата Боил Банов потвърди пред bTV, че гласът от записа, изнесен от БСП по скандала „Ало, Банов съм” е неговият, но той е манипулиран. „Правени са многократно записи – той е подправен, нагласен, рязан, съчетаван с други разговори, за да се получи нещо, с което мога да бъда рекетиран. Категорично твърдя, че е манипулиран и че съм вкаран в капан”, каза Банов.

Той каза още, че единствено е защитавал държавния интерес, не само в този проект, а в цялата си работа във ведомството. Министърът допълни, че е гледал интервюто на Елена Йончева със защитения свидетел и посочи, че той е Ангел Ангелов – същият човек, който, по думите му, го рекетирал от години.

Боил Банов обясни, че не е бил изнудван лично и затова не е сигнализирал прокуратурата, не е имал доказателства. „Когато работеше с мен, той не се държеше адекватно, но не е заплашвал. Заплахите започнаха, след като беше уволнен през хора, директни заплахи – „Ще те размаже, той те е записвал”. Преди да бъде уволнен не ме е заплашвал, просто се е държал нагло и непочтително”, посочи министърът на културата.

„Те достигнаха в манипулацията си отвратително ниво. Целта е в обществото да се насади идеята че, има един сериозен служител и още един, който ще бъде свидетел. Това е отвратителна и гнусна манипулация. Защитеният свидетел е този мръсник, няма защитен свидетел. Това е лицето Ангел Ангелов. Елена Йончева го знае и заблуждава цялото общество и органите на реда”, каза Банов.

Министърът на културата коментира, че консорциумът, който е правил проекта на „Ларгото”, е избран по времето, когато премиер беше Пламен Орешарски. По думите му, той е тръгнал със забавяне, но е станал качествен. Банов обаче не пожела да коментира откритите пропуски след одобряването на обекта от Министерството на културата.

Банов посочи, че забавянето на исковата молба с 10 месеца е в законовоустановения срок. „Не съм се занимавал пряко със строежа на „Ларгото”, тъй като не разбирам от това. Моите ангажименти бяха по посока на това, дали има наситеност на работници и дали са свършили конкретната работа”, заяви още министърът на културата.

„С манипулиране на хора, с откровена лъжа – бандитът си е бандит. Проблемът е, че хора на нивото на Йончева, уважавани хора – реализират манипулация. Когато живееш в страх, не можеш да работиш. Аз не живея страх. Това, че някакъв келеш седи и твърди през някакви хора, които идват при мен и казват „Аз ще те съсипя, аз имам твои записи”, ами – виж ми я! Ако беше дошъл да ме заплаши лично, съм бях длъжен да подам сигнал до органите”, коментира Министърът.

Относно това дали ще подаде оставка, Банов изтъкна, че всеки министър е в оставка винаги. Той допълни, че е имал среща и с министър-председателя Бойко Борисов. „Разговаряхме, обясних му ситуацията, каза върви, работи, действай, като излезе проверката, разсъждаваме“, посочи министъра на културата.