5 забавни факта за клавиатури

1
182
Добави коментар
pokerbox
pokerbox

Пригответе се да бъдете изумени

Всеки ден използваме клавиатурите си активно – дали да играем видео игри, да си чатим с приятели или да потърсим в Google колко зъба има охлюва. Ще ви го спестя – имат 14,000.

1. Koгато натискате “Space bar” или шпация около 600,000 човека също го правят.

Да, точно така, бутона спейс е един от най-използваните. Реално ако се замислите е логично, защотоаконеползвамспейс трудно ще се разбере дори какво се опитвам да напиша. Според видео в платформата YouTube, когато пишете на вашата клавиатура, 18% от всички кликове отиват върху бутона Space. Та, след проста математика се оказва, че на всяка 1 секунда около 600,000 човека на земята натискат най-дългия бутон.

2. За какво служи Scroll Lock?

Scroll Lock е един от няколкото ненужни бутони на клавиатурите ни. Реално бутона не прави абсолютно нищо, по принцип би трябвало да заключва скролването на страници, когато използвате стрелките, но откакто го има никой не го ползва конкретно.

3. CTRL ALT DEL

Нещото, което въвеждаш всеки път, когато компютъра ти забива, искаш да затвориш някоя програма или да видиш КОЛКО РАМ ти изяжда Chrome.

Първоначалната идея на бутоните е да рестартират операционната система, като хората, които го въвеждат са IBM или по-точно Дейвид Брадли. Точно тази комбинация от бутони е предпочетена пред други най-вече заради сигурност, понеже създателите не са искали неволно да натиснем командата с една ръка и да си рестартираме компютъра. Реално клавиатурата за която е мислено е IBM PC 5150.

4. От къде идва QWERTY клавиатурата.

Подредбата на почти всички клавиатури, които са около нас се нарича QWERTY. Първата такава е била изобретена през 1872 от Кристофър Шоулс за новата му дизайнерска машина за писане. Оказало се е, че ако подредиш бутоните в азбучен ред хората ще пишат толкова бързо, че механичните части нямало да издържат на напрежението. Шоулс имал решение на проблема, като за да затрудни хората просто разбъркал буквите и подредбата им. И все пак това е било много преди да се появят първите клавиатури, а когато те се появяват QWERTY оформлението било толкова популярно вече, че директно е било имплементирано.

Допълнителен бонус факт тук е, че Марк Твен е първият автор, който предава своя роман, написан на пишеща машина /не го е писал той/. Това се случва през 1883 а произведението се казва “Животът по Мисисипи”

В биографията на Марк Твен също той споменава, че първият му роман написан от него изцяло на пишеща машина е Том Сойер.

5. Бащата на модерната клавиатура.

През 1984 готините хора от IBM и Lexmark показват на бял свят своята най-нова клавиатура “Модел М”. Това е първата клавиатура, която има разделение между числата /Num pad/ и основната част на клавиатурата. Отделно от това има стрелки и допълнителна секция с F бутони. Някои казват, че това е най-универсалния дизайн на клавиатура създаван някога и може да се ползва дори днес.

Бонус факти:

Официалния ден на клавиатурата е на 8-ми януари. Понеже се изчислява, че хората точно 1 седмица след настъпването на Новата Година сядат да си напишат плановете.
Световния рекорд за написване на английската азбука е 1.36 секунди. Да, изписване на всички букви от A до Z.
Средно около 56% от нещата, които пишете се изписват от лявата ви ръка.
Единствената държава, която може да се изпише на английски с букви от 1 ред е Peru.
Единствения щат, който може да се изпише на английски с букви от 1 ред е Alaska.