Отбелязваме 137 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора

4
441
Добави коментар
stivi56
stivi56

Днес се състоя седмото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора. Тя съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г.

На 1 февруари се навършват 137 години от рождението на големия художник Владимир Димитров – Майстора.

Той е най-самобитният български художник, синоним на националния ни дух.

На 1 февруари 2019 г., 12.00 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“  се състоя седмото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора. Тя съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Събитието отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната.

 

 

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година и е учредена от Община Кюстендил и ХГ „Владимир Димитров – Майстора“, Министерството на културата на Република България и Съюза на българските художници.

 

 

Тя е не просто признание и стимул за българските творци – връчването ѝ се превърна в празник и събитие от национална величина.

 

 

От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов и Анета Дръгушану. Името на новия лауреат на наградата ще бъде обявено на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари. По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата.

 

 

Живописната експозиция „Движение и покой“ на Анета Дръгушану ще бъде представена в зала „Стоян Венев“. В залите на Галерията присъстващите на събитието ще имат възможност да разгледат представителната постоянна експозиция и акварели на Майстора, експозиция с творби на Николай Дюлгеров, както и живописната композиция „Голям сърдечен иконостас“ на кюстендилския художник Станислав Божанков. В 13.30 ч. участниците в честването ще посетят къща музей „Владимир Димитров – Майстора“ в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на художника.