Путин отвърна на САЩ: Русия излиза от договора за ядрените ракети, ще създаваме нови оръжия!

3
230
Добави коментар
stivi56
stivi56

 

Президентът на Руската федерация заповяда повече да не се инициират преговори по този въпрос, но се зарече, че Москва няма да бъде вкарана в нова надпревара във въоръжаването

 

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната прекратява участието си в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО).

„Ще постъпим по следния начин. Отговорът ни ще бъде огледален. Американските ни партньори обявиха, че прекратяват участието си в договора, същото прави и ние“, заяви дъжавният глава на среща с министрите на отбраната и на външните работи Сергей Шойгу и Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Прекратява се инициирането на преговори

Путин поръча и да се прекратят опитите за иницииране на преговори по въпросите на ДРСМО.

„Всички наши предложения в тази сфера, както и преди, остават на масата, вратата за преговори е отворена. Заедно с това моля двете ведомства да не инициират никакви преговори по този проблем. Ще почакаме, когато партньорите ни узреят за това, да водят с нас равноправен и съдържателен диалог по тази изключително важна тема – и за нас, и за тях, и за целия свят“, подчерта Путин.

Президентът напомни, че Москва вече много години поставя въпроса за съдържателни преговори на тема разоръжаване, при това въввсичките му аспекти.

„И за последните години ние виждаме, че нашите инициативи не се поддържат от партньорите. Наротив, постоянно се поставят някакви изисквания и предлози за разрушаване на вече създадената система за международна сигурност,“ констатира той.

Според Путин, след излизането си от от ДРСМО Русия ще създава нови оръжия, но без да увеличава бюджета на министерството на отбраната.

„Ние не трябва и няма да се впускаме в пагубната за нас надпревара във въоръжаването“, подчерта той.

Путин изслуша по този повод доклад от Шойгу, който увери, че работата ще се върши без увеличаване на бюджета. И даде оценка: „Отлично“.

Военният министър на Русия Сергей Шойгу отбеляза, че това не е първият опит за нарушаване на ДРСМО от страна на САЩ. По думите му САЩ вече са пристъпили към производството на този тип ракети.

В тази връзка той предложи да започе работата по използване на пусковите установки с корабно базиране на ракетите „Калибър“ в наземен вариант, както и за създаване на сухопътни комплекси за изстрелване на хиперзвукови балистични ракети със среден и по-малък радиус на действие.

 

За руските ракети със среден и малък обсег

 

Държавният глава отбеляза, че руски ракети със среден и малък обсег няма да бъдат раполагани никъде по света, преди там да е монтирано съответното аналогично оръжие на САЩ.

„Изхождаме от това, че Русия няма да разполага такова оръжие нито в Европа, нито в други региони по света, докато в съответните региони не се появи подобно оръжие американско производство“, подчерта той.

Путин помоли ръководителите на двете министерства „внимателно да следят какво се случва и своевременно да докладват предложения за руската реакция на събитията“.

 

 

 

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари