Блогът на Апостол Апостолов :: ДЪРДОРКО И МЕНТАРДЖИЯ

1
369
Добави коментар
tocco
tocco

                                                                         ЛЪЖЕПРОФЕСОРЪТ

 

Известният с безумните си брътвежи телевизионен водещ Юлиян Вучков не е професор, нито дори доцент. Това сочи справка в масивите на Висшата атестационна комисия.

 

Архивите на ВАК съдържат справка за присъдените научни степени и научни звания от 1962 година до април 2009-а. Секретарят на Висшата атестационна комисия проф. Стефан Радев каза, че ако някой учен или преподавател го няма в списъка за присъдени звания, то той просто не е получил такова.

 

Какво излиза?… Излиза, че „Професор Вучков“ е само артистичен псевдоним на скандалния есеист, публицист, театрален, литературен и телевизионен критик.

 

Проверка в базата с данни  на ВАК показва, че Юлиян Димитров Вучков е защитил докторска дисертация през януари 1987 година, или както се казва на научен жаргон е голям доктор – доктор на науките. Темата на дисертационния труд на „Професор Вучков“ е „Българската драматургия (1878-1944)“, а номерът на дипломата му е 16418.

 

Бегъл поглед в биографията на телевизионера показва отсъствие на академична биография, ако не се брои работата му като завеждащ кабинет по режисура в Творческия дом на актьора през 1959-1969 година. После 21 години е главен редактор на списание „Театър“.

Няма как някой да стане доцент или професор, без да е защитил пред Висшата атестационна комисия, бе категоричен шефът й проф. Александър Федотов.

 

Това изискване е залегнало още през 1972 година в Закона за научните степени и звания, който е валиден и до днес. Подготвя се отмяната му и приемането на нов закон, който предвижда всеки университет сам да може да произвежда професори и доценти и те вече да не са национални, а професори на дадения ВУЗ, например професор на Софийския университет, както е и в повечето страни на Запад.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари