Въведение в средиземноморската кухня

1
186
Добави коментар
OlivesSeaBG
OlivesSeaBG

Средиземно море: географски регион, климат и кухня

За разлика от много други етнически кухни, средиземноморската кухня не е продукт на определена етническа група или култура. По-скоро това е определение, което се позовава на кулинарните тенденции, споделяни от различни групи народи, живеещи в региона около Средиземно море. Докато средиземноморската кухня се счита за единна кулинарна традиция в тази страна, всъщност има огромно разнообразие от култури в готвенето, което се намира в този географски регион.

Въпреки, че средиземноморската кухня не се определя от една култура, тя е в голяма степен продукт на културното влияние и обмен. Като точка на пресичане между Азия, Европа и Африка, с големи цивилизации, разположени във всяка област, Средиземно море е географски предопределено да се превърне в основен търговски център. Търговците обменят културни стоки като подправки и други хранителни стоки, което води до широкото разпространение на определени съставки в кухнята на тези несъвместими народи. Чрез тази форма на културно взаимодействие някои основни елементи на средиземноморската кухня стават популярни в целия регион.

Завоеванието е друг фактор при оформянето на средиземноморската кухня. Различните култури на Средиземно море са в пряк контакт в резултат на усилията за изграждане на империя на различни цивилизации. След като една цивилизация завоюва правителството на друга, тя често налага собствените си културни практики върху завладяното общество. В същото време неизбежно има и известно количество културна настойчивост по време на завоеванието, което често води до сливане на културата на завоюващата група с тази на завоюваната. Тъй като обществата се обединяват в империята, кулинарните практики са адаптирани и съобразени, което в крайна сметка води до приемането на текущите кулинарни идентификатори на средиземноморската кухня от хората в региона.