Капитализмът е система, изградена върху геноциди и морета от кръв

3
258
Добави коментар
stivi56
stivi56

Капитализмът е система, която в своята петвековна история е убила стотици милиони хора, повече от която и да е друга обществено-икономическа формация в историята. И това е обяснимо. Самата логика на неговото функциониране предполага насилие, смърт и убийства.

 

 

Самото поставяне на основите на капитализма е свързано с океани от кръв и серия от геноциди. Тези дни излезе изследване на учени от Юнивърсити колидж в Лондон, според което носителите на европейския капитализъм в Америка след откриването й през 1492 г. от Христофор Колумб  са ликвидирали 90 % от населението в него (1). Броят на живеещите там по това  време се оценява на около 60 милиона души, което е било сравнимо с населението на Европа, където са живеели между 70 и 88 милиона човека.

 

 

В Европа обаче е започнало развитието на капитализма и този капитализъм носи геноциди за останалия свят, където се унищожава всичко, което може да пречи на грабежа му. В резултат на това един век след като започва завладяването му броят на местното население в Америка пада на около 5-6 милиона човека. Унищожени са над над 50 милиона души. Средно в тялото на един възрастен човек има около 5 литра кръв. Заради печалбата на европейските капиталисти са проляти  около 250 милиона литра кръв. В сравнение с Великобритания и другите носители на капитализма на американския континент Хитлер с неговите 6 милиона в Холокоста изглежда дребна риба. Самите основи на капитализма са заложени от 9 Холокоста.

 

 

Голяма част от тези над 50 милиона души са се занимавали със селско стопанство, обработвали са огромно количество земя. Техният геноцид, по оценките на изследователите е имал и екологически следствия, превърнал се е във фактор за застудяването на планетата, до така нар. „малка ледникова епоха“ между 16 и 17 век. Причината за това е, че с унищожаването на населението са се създали гигантски безлюдни зони от около 56 милиона хектара, на които са израснали нови дървета и растения, абсорбирали значително количество от въглеводорода  в атмосферата и причинили падане на глобалните температури с около 15 градуса. Това от своя страна е имало като непреднамерено следствие загуби в селското стопанство и в Европа, което е довело до серия от гладни години и смърт за други милиони хора. Те също са жертви на процесите, с които се поставят основите на богатството на съвременния капитализъм.

 

 

При това след като ликвидират такова огромно количество хора в Америка европейските колонизатори се нуждаят от работна сила, за да обработва съответната земя и това означава нови милиони избити и поробени хора. Според оценки на ООН около 17 милиона роби са докарани от Африка в Америка да обработват земята за европейските колониалисти, като при лова и транспортирането на робите през океана са загинали още милиони.

 

 

Но Америка е само единият от континентите, на които се избиват десетки милиони хора. Другият такъв континент е Австралия, където населението също е масово унищожено след началото на британската колонизация през 1788 г. и е извършен геноцид (2).Там наскоро историците публикуваха карта на местата, върху които е извършван геноцид над местното население. Става дума за над 500 масови убийства в различни региони (3).

 

 

Това са само основите, върху които е изграден съвременният капитализъм. В надстройката му има още стотици милиони загинали. И това не е случайно. От една страна, той е система, функционираща в името на печалбата и заради нея няма престъпление, която да не може да бъде извършено. Както забелязва теоретикът на английското профсъюзно движение Т. Дж. Дънинг още през 19 век: „Капиталът се страхува от липсата на печалба или от твърде малката печалба, както природата се страхува от празните пространства. Но щом разполага с достатъчна печалба, капиталът придобива смелост.

 

 

Осигурете му 10 процента и той е готов да влезе в действие, при 20 процента той се оживява, при 50 процента е готов да си счупи главата, при 100 процента ще потъпче всякакви човешки закони, при 300 процента няма престъпление, което да не е готов да извърши дори и при заплахата да увисне на бесилото. Ако смутовете и кавгите принасят печалба, той ще ги подбужда. Доказателство: контрабандата и търговията с роби“ (4).

 

 

От друга страна, в своето функциониране той създава непрекъснато противоречия, довели до безброй кървави войни и конфликти в неговото функциониране. Нещо повече, войната за него е източник на доход, на печалба и военно-промишлените комплекси при всяка война или заплаха от война са най-печелившият бизнес. Войната е инструмент за излизането на капитализма от противоречия.

 

 

Трето. Държавите, в които възниква най-рано капитализмът или така нар. Запад се превръщат във водещи империалистически сили, които с войни завоюват, присъединяват към своята територия или заграбват богатството на останалия свят. На тази основа изграждат своето благоденствие, за да продължат след това в нови условия да се представят за морални блюстители на „свободата“ и „демокрацията“ и с тази идеологическа демагогия да продължат да разрушават и обезлюдяват цели региони.

 

 

(1)  Koch, Alexander and Chris Brierley, Mark M. Maslin, Simon L. Lewis.  Earth system impacts of the European arrival and the Great Dying in the Americas after 1492, In: Quaternary Science Reviews, 207, 2019, pp. 13-36

 

(2)  Tatz, Colin. Genocide in Australia, Canberra: Australian Institute of Aboriginal and Torres Strait Islander Studies, 1999

 

(3)   Dovey, Ceridwen.  The Mapping of Massacres, In: The New Yorker, https://www.newyorker.com/culture/culture-desk/mapping-massacres?fbclid=IwAR1de2fcs_dbUuWY_-KjJHXv1uNE0-RKl9bV9nDE1LilXAGC8-65kEES1tU, December 6, 2017

 

(4)  Dunning, Т. J. Trades Unions and Strikes: their Philosophy and Intention, London, 1860, р. 36