Столичният общински съвет прие бюджета на София

2
223
Добави коментар
Galinkata87
Galinkata87

Столичният общински съвет (СОС) прие бюджета на София за 2018 г. Решението беше взето с 42 гласа „за“ и 14 „против“.

Проектобюджетът на общината за тази година е около 1,5 млрд. лева. За поредна година той е по-висок в сравнение с предишната. Повишението с около 300 млн. лева сега идва основно от повечето пари от държавния бюджет за образование, с които трябва да се покрият по-високите заплати на учителите. Увеличение на основните данъци и такси не се предлага.

В началото на дебатите кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова представи пред общинските съветници рамката на бюджета.

„Това е едно от най-красноречивите доказателства за доброто управление на общината. В края на миналата година СО получи инвестиционен рейтинг, който позволява да се използва по-евтин финансов ресурс. Това се дължи и на доверието от страна на гражданите и от страна на ЕК. Ясна е тенденцията за постоянен ръст на собствените приходи. От 2012 г. досега се увеличават собствените ни приходи. Тази година предвиждаме да са 661 млн. лв.“, каза Фандъкова.

Тя обясни, че преходният остатък от миналата година е 97 млн. лв., които се разпределят за изпълнение на ангажиментите в образованието, за отчуждаване и други.

„Бюдежтът е рекорден. Планираният приход достигат за първи път 661 млн. лв. За първи път СО планира данъчни приходи от 319 млн. лв. Както знаете, за пореден път достигнахме 100% изпълнение на приходите. Това е знак, че СО управлява финансите отговорно. Това е доказателство за позитивни резултати, затова бюджет 2018 година следва да бъде подкрепен. Бюджетът е амбициозен, но изпълним“, каза Орлин Алексиев, общински съветник от ГЕРБ и председател на комисията по бюджет и финанси.

Очаквано съветниците от БСП, Политическа група 5 (Зелените, Глас Народен и Движение 21), ДСБ и коалицията „Сердика“ (АБВ и Български социалдемократи) обявиха, че няма да подкрепят проекта. Мотивът – той е направен изцяло от администрацията и без участието на съветници от всички групи.

По време на дебатите пък социалистите разкритикуваха това, че във финансовия план на общината няма заложени специални пари за обезпечаване на мерките за подобряване на качеството на въздуха. Според кмета Фандъкова обаче целият бюджет е за това, тъй като инвестициите в улични ремонти, паркове и купуване на нови коли за градския транспорт са насочени към решаванетo на мръсния въздух.

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов обяви, че откакто ГЕРБ управлява в Столична община има модел, в който общинските съветници са притурка и гумен печат на всички решения на цялата администрация.

„Отказвам да става съучастник в тази ваша игра – да се оправдавате с това, че общинският съвет е виновен. Днешният акт е акт, в който ще отпечатаме вашите документи да се харчат парите на софиянци с тези приоритети“, каза още той.

По думите му има една тенденция, „която става вече дразнеща и за хората“ – че общината върви след проблемите. „Когато казваме, че планираме, ясно трябва да си даваме сметка дали вървим пред проблемите или просто вървим след тях. Много често се опитваме да заметем и проблемите под килима“, добави социалистът.

За мръсния въздух той уточни, че 7 години след инвестицията от над 630 млн. лв., има 5 пъти по-мръсен въздух. 

В свое изказване столичният кмет отговори на социалиста, като обяви, че твърдението за по-мръсен въздух не е вярно. Тя цитира и данни от Европейската агенция за околна среда в подкрепа на своето твърдение.

„Аз се гордея, че за последните 10 години сме построили 90 нови сгради за детски градини. Има години, в които строим по 9-10 нови сгради“, добави тя, отговаряйки на някои от упреците на БСП.

„Да се политизира темата „образование“ – не е редно. Против съм. Ако има хора, които си вкарват децата в детски градини по втория начин – отговорността си я носят те“, уточни Фандъкова.

Относно парите, които ще бъдат получени от продажбата на Общинска банка, Фандъкова обяви, че те ще бъдат инвестирани в образование, спорт и квартални улици. „Ще представим програма, за да не разходваме парите на парче“, обеща тя.

Още подробности прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова

Expert.bg