СпейсЕкс проведе успешно запалване на първия готов за полет двигател Раптор!

1
223
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от успешното запалване на двигателя „Раптор“. Photo credit : SpaceX/Elon Musk

4 февруари 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. СпейсЕкс направи важна стъпка напред към първите полети на новите супертежки ракети „Старшип“, след като компанията проведе успешен огневи тест на първия готов за полет двигател „Раптор“. Самият Илон Мъск се похвали за успеха в Туитър и качи на профила си снимки и видеа от изпитанието. 

„Изключително съм горд от голямата работа на екипа на СпейсЕкс“, съобщи предприемачът в социалната мрежа. 

Двигатели „Раптор“ в по-малък мащаб вече бяха тествани от компанията през 2016-та година, но днес бе първото изпитание на двигател, който е предназначен за полет. За разлика от двигателите „Мерлин“, използвани на всички досегашни ракети от серията „Фолкън“ (от 1 до „Хеви“), които работят с керосин и кислород, „Раптор“-ите работят с течен метан и кислород. Новите двигатели са два пъти по-мощни от досега използваните и са критично важни за по-нататъшната реализация на проекта „Старшип“, чрез който Мъск се надява да осъществи пилотирани полети до Луната и Марс.

Ако всичко мине по план, дебютното излитане на „Старшип“ ще е факт до няколко седмици. Това ще е експериметален модел, наричан неофициално „Стархопър“, и той ще изпълнява кратки атмосферни полети. Тези първични излитания ще напомнят на някогашните изпитания на тестовите ракети „Грасхопър“, чрез които СпейсЕкс усъвършенства технологиите за меко кацане на първите степени на „Фолкън 9“. 

За повече информация и видеа: Elon Musk Twitter

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/