Насилието над жени по картата на България (диаграма)

1
205
Добави коментар
Svarofski
Svarofski

Беше изработена карта на насилието над жени в България, сега можете да я видите и да прочетете повече за това в Radio VOX…

141 е броят постановени присъди за убийства и опити за убийства на жени между 2012 г. и 2017 г. Това стана ясно от данните от новата платформа на Българския комитет от Хелзинки ubita.org, която се базира на данни, събирани в продължение на 3 години. Българският комитет от Хелзинки създаде карта на броя осъдителни присъди в различни региони на България, година на постановяване на присъдата, тип престъпление, начин на извършване на престъплението и връзка извършител-жертва. Данните показват, че най-много дела за насилие над жени с тежки или фатални последици има в София (18), Пловдив (11) и Бургас (12). Правозащитниците отбелязват, че официалната статистика не включва данни за случаите на домашно насилие и другите форми на насилие срещу жени, а ревността или тежкото материално положение продължават да се възприемат от съда като „смекчаващо вината обстоятелство”.

На този фон, изследването показва, че в 95% от случаите убийците са се познавали с жертвите си, а 44 на сто от извършителите са бивши или настоящи партньори. Всяка трета убита жена е била обект на системно насилие, а всяка десета е търсила закрила от полицията. На интерактивна карта са показани областите на страната с данни за всяко дело – възраст на извършител и жертва, отношенията помежду им, начин на извършване на деянието и т.н. Има и препратки към конкретните съдебни решения, както и информация за медийно известните случаи. „Липсата на данни и анализи спомага единствено за прикриване на мащабите на проблема, на факторите, които допринасят за неговата устойчивост и на начините за неговото премахване. Авторите на проекта споделят разбирането, че е невъзможно да се борим срещу “невидими” проблеми. За да изкореним насилието, трябва първо да го направим видимо”, пишат от Българския хелзинкски комитет.

(по материали от 24chasa.bg)