Насилието над жени по картата на България (диаграма)

1
197
Добави коментар
Svarofski
Svarofski

Беше изработена карта на насилието над жени в България, сега можете да я видите и да прочетете повече за това в Radio VOX…

141 е броят постановени присъди за убийства и опити за убийства на жени между 2012 г. и 2017 г. Това стана ясно от данните от новата платформа на Българския комитет от Хелзинки ubita.org, която се базира на данни, събирани в продължение на 3 години. Българският комитет от Хелзинки създаде карта на броя осъдителни присъди в различни региони на България, година на постановяване на присъдата, тип престъпление, начин на извършване на престъплението и връзка извършител-жертва. Данните показват, че най-много дела за насилие над жени с тежки или фатални последици има в София (18), Пловдив (11) и Бургас (12). Правозащитниците отбелязват, че официалната статистика не включва данни за случаите на домашно насилие и другите форми на насилие срещу жени, а ревността или тежкото материално положение продължават да се възприемат от съда като „смекчаващо вината обстоятелство”.

На този фон, изследването показва, че в 95% от случаите убийците са се познавали с жертвите си, а 44 на сто от извършителите са бивши или настоящи партньори. Всяка трета убита жена е била обект на системно насилие, а всяка десета е търсила закрила от полицията. На интерактивна карта са показани областите на страната с данни за всяко дело – възраст на извършител и жертва, отношенията помежду им, начин на извършване на деянието и т.н. Има и препратки към конкретните съдебни решения, както и информация за медийно известните случаи. „Липсата на данни и анализи спомага единствено за прикриване на мащабите на проблема, на факторите, които допринасят за неговата устойчивост и на начините за неговото премахване. Авторите на проекта споделят разбирането, че е невъзможно да се борим срещу “невидими” проблеми. За да изкореним насилието, трябва първо да го направим видимо”, пишат от Българския хелзинкски комитет.

(по материали от 24chasa.bg)

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари