Контрабандна валута за над 90 000 лева откриха митничарите на „Лесово“

1
191
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Недекларирани 29 900 щатски долара и 21 950 евро иззеха митническите служители на Митнически пункт “Лесово” при две отделни проверки през последните дни. Общо 94 098 лв. е левовата равностойност на иззетата недекларирана валута при двата случая.

Първата е реализирана на 30-и януари. Доларите са открити при проверка на лек автомобил с марка “Ауди А6”. Зад волана на напускащата страната кола бил румънски гражданин. Шофьорът  и неговият спътник са заявили, че нямат нищо за деклариране. При последвалата проверка и личен преглед на шофьора, във вътрешни джобове по дрехите му са открити  29 900 щатски долара, всички в банкноти по 100 долара. Срещу румънеца е съставен акт за нарушение на Валутния закон.

Други недекларирани 21 950 евро са иззети при личен преглед на турски гражданин, който е пътувал с лек автомобил от Турция за България през МП “Лесово”. Валутата в различни купюри  от 100, 200 и 500 евро била открита от митническите служители също във вътрешни джобове на дрехите му, след като е заявил, че няма нищо за деклариране. Срещу турския гражданин е съставен акт по Валутния закон.

Само през месец януари тази година, митническите служители на митническите пунктове с Турция МП “Лесово” и МП “Малко Търново” са иззели контрабандно пренасяна валута за близо 200 000 лв. от четирима пътници и шофьори на леки автомобили.

От ТД „Южна морска” напомнят на всички пътуващи през външните граници на Европейския съюз, че всяко физическо лице, което влиза или напуска територията на ЕС и пренася парични средства в размер на 10 000 евро или повече, следва задължително да декларира тази сума пред митническите власти.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари