Хронична умора – по какво да я познаем?

1
206
Добави коментар
borola
borola

Хронична умора е синдром, който се характеризира с умора, която не се подобрява след почивка и се влошава след физическа или умствена работа. Хроничната умора за първи път е описана, като заболяване през 1980 година. В сравнение с други хронични заболявания, хроничната умора няма известен причинител.

Статистиката сочи, че синдромът на хроничната умора засяга около 1,5% от населението на Земята, но в действителност процентът е далеч по-голям. Най-застрашени от синдрома на хроничната умора са хората с професии от сферата на обслужването. Защото по време на работния процес стресът е по-голям, а именно той се смята за една от причините, които предизвикват хроничната умора. По статистически данни около 75-80 на сто от личните лекари в България страдат от стрес. Следователно хроничната умора при медицинските работници се наблюдава по-често. Също така синдром на хронична умора се диагностицира четири пъти по-често при жените, най-често във възрастта между 40 и 50 години.

Причина за хронична умора

Конкретната причина за този синдром засега не е известна. Има няколко теории, но нито една не е доказана. Някои учени смятат, че причината е вирус, който се активира при благоприятни за него условия и засяга централната нервна система.

Предположенията на специалисти сочат, че хроничната умора се дължи на стрес и лоша екологична обстановка. Теорията за стреса е много популярна тъй като е известно, че 75% от физическите заболявания са свързани с него.

Допринасящи за появата на хроничната умора са наследствеността, депресията, вирусните заболявания, изтощението и травматични събития.

“Жертва” ли сте на хроничната умора?

Често симптомите на хроничната умора са понижената устойчивост към инфекции – вирусни, бактериални и гъбични, внезапна силна умора, болки в мускулите и ставите, умора, която не минава за период от 6 месеца, възпалено гърло, увеличени лимфни възли в областта на шията или подмишниците, субфебрилна температура (състояние на повишаване на температурата на тялото над 36.6 и под 38 градуса).

Как да се справим с хроничната умора?

Не съществува определен метод за справяне с това състояние, но учените препоръчват няколко профилактични мерки, сред които и стимулацията на имунната система. Приемът на симптоматични средства, промяната в начина на живот и имуностимулацията са добро решение на проблема хронична умора. Приемът на природни екстракти е ефективен начин за повишаване на имунитета по естествен и безопасен начин. В повечето случаи обаче само един екстракт е недостатъчен, затова е добре да се наблегне на комбинирани продукти.

Подходящите продукти за тази цел е необходимо да отговарят на няколко изисквания:

да предпазват организма от вирусни, бактериални и гъбични инфекции
да притежават положителен ефект върху жизнения тонус
да са подходящи преди, по време и след боледуване
да са безопасни при продължителна употреба

Профилактично средство като превенция срещу хронична умора

Специалистите от програма Имунитет са категорични, че най-добрият начин да засилите защитните функции на имунната си система, е приемът на естествени имуностимулатори. Сред тях се отличава мощният имунен стимулатор от природен произход Имунобор/Imunobor®. Той е отлично средство за повишаване на защитните сили на организма. Съставките на Имунобор с годините са доказали своя ефект по отношение тонуса на организма и са изключително подходящи за преодоляване състоянието на хроничната умора. Този ефект на Имунобор се дължи на мощната комбинация от взаимно потенциращи се природни екстракти – Котешки нокът, По деарко, Мака и Йерба Мате, които укрепват имунитета.
Доказано е, че те премахват хроничната умора, повишават както устойчивостта на организма към инфекции през зимния период, така и тонусът и жизнената активност.

Приемът на Имунобор може да започне по всяко време, като е желателно първите 10 дни да се приема по-висока дозировка 3 пъти по 1 капсула, след което за поддържане на стабилен имунитет се продължава по 2 капсули дневно. За максимален ефект е препоръчително курсът с Имунобор да продължи 3 месеца.

Преглеждания:
4