Фейсбук на 15 години: Как социалната мрежа промени живота на милиарди?

1
116
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Фейсбук отпразнува 15 години от създаването си. История на успеха или проблемен тийнейджър – равносметката за популярната социална мрежа с милиарди потребители е твърде противоречива.

Фейсбук се заражда в общежитие в Харвард, а официалният дебют на социалната мрежа е на 4 февруари 2004 г. Днес компанията е част от всекидневието на една четвърт от човечеството.

Активните потребители са повече от 2 милиарда и 200 милиона, а по един милиард използват всяко от приложенията Инстаграм, УотсАп и Месинджър, които принадлежат към същото „семейство“.

Марк Зукърбърг, основател на Фейсбук: Фейсбук порасна, хората по света получиха мощно ново средство, чрез което да бъдат във връзка с хората, които обичат, да чуят техния глас, да създават общности и бизнеси.

Отвъд бляскавите резултати обаче през последните две години социалната мрежа бе изправена пред сериозни проблеми – фалшиви новини, намеса в избори, език на омразата, скандал с лични данни.

Джеси Голдхамър, Калифорнийски университет, Бъркли: Това, което започва в една стая в Харвард, е социален експеримент, който днес вече е дълбоко политически. Не мисля, че ръководителите на Фейсбук осъзнават начините, по които платформата може да бъде използвана, включително за злоупотреби от хора, които не се интересуват от споделянето на снимки с котенца.

Едно от най-сериозните предизвикателства, пред които се изправи Фейсбук, бе скандалът с личните данни на милиони потребители, използвани неправомерно от базираната в Лондон консултантска компания „Кембридж Аналитика“.

Заради скандала напусна директорът по сигурността на Фейсбук, а основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг трябваше да отговаря пред Европейския парламент, но и пред американския Конгрес.

Въпреки трусовете компанията отчита рекордна печалба от 22 милиарда долара, а богатството на Марк Зукърбърг се оценява на 62 милиарда долара.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари