Нинова: ГЕРБ се опитват да узаконят фалшификациите на изборите чрез Изборния кодекс

1
159
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

ГЕРБ се опитват да узаконят фалшификациите на изборите чрез Изборния кодекс. Това каза на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Всичко това ще стане с предложенията за промени в Изборния кодекс. Те са внесени незаконосъобразно от депутатката от ГЕРБ Анна Александрова. Тя иска изборните комисии да взимат решение на базата на мнозинството. Ако решението не бъде прието, отново комисиите ще отменят решението си и ще си го гласуват наново. А за капак, искат да отпадне обжалването пред Върховния административен съд. Това е противоконституционно. Това си е една пълзяща диктатура и трябва да се вземат мерки. ГЕРБ явно искат да приложат принципа – една партия, една държава. Ние ще сезираме Венецианската комисия за предложените промени в Изборния кодекс. До последно ще настояваме за въвеждане на машинното гласуване. Срам е в 21-ви век в модерна България да не може да се гласува машинно. Още утре ще внесем и предложение за смяна на ръководството на ЦИК, заради изтекъл мандат. Такъв е законът и той трябва да се изпълнява“, разкри Нинова.

„Нашите основни предложения за промени в Изборния кодекс са свързани с избирателните списъци. Крайно време е да се зичистят. Другото ни основно предложение е да отпадне вторичният избирателен протокол и да остане само един. Най-добре е промените в Изборния кодекс въобще да не влизат в пленарна зала, защото се приближаваме към тези шест месеца, за които Венецианската комисия е обявила, че не могат да се правят промени в изборните правила. Най-добре ще е да действа Изборният кодекс, който приехме последно. Да, той не е перфектен, но там ясно е записано, че се въвежда машинното гласуване. Нещо, за което ние настояваме“, добави от своя страна Крум Зарков.

Корнелия Нинова коментира и темата за кризата във Венецуела, както и последния сблъсък между Министерски съвет и Президентството. „Искам да се придържаме към фактите. Федерика Могерини каза, че Европейският съюз няма правомощията да признава държави и техните управници. Всяк една държава трябва да взима сама решение и ЕС не може да взима единно такова. От ООН също обявиха, че няма да взимат страна по казуса. Не е само Русия, която не признава Хуан Гуайдо. Италия, Гърция, Румъния също не го признават. Нашата позиция е, че не трябва да се намесваме във вътрешните работи на трета страна. Трябва да работим за мирното решение на кризата“, обяви Нинова.